Når toppen av Sølvfjellet

Tony Carey's Rainbow Project - Jostein & Åge_Olsen 3-9-16
Tony Carey’s Rainbow Project
Oslo, Olsen på Bryn
3/9-2016
5

Det var i mai fjor vi første gang så Tony Carey’s Rainbow Project på Olsen, og selv om mye fortsatt er ved det samme, skal kvintettens andre besøk på Bryn fremvise et band som har vokst. Det betyr at publikum kan ta ei tidsreise tilbake til syttitallet, glemme elendigheten av 2016, og nyte noe av den mest klassiske rocken som er skapt.

Tony Carey's Rainbow Project - Tony_Olsen 3-9-16

I den grad dette prosjektet har sine begrensninger så ligger det på mulighetene til å variere repertoaret, for etter fjorårets Olsen-konsert – der gutta spilte alle Rainbow-låtene Tony Carey på en eller annen måte var involvert i – er mulighetene til å overraske publikum borte. Sånn sett blir dette på sin måte veldig forutsigbart, men når det skal vise seg at bandet på alle måter er i sin beste form i kveld, blir det uansett lite å sette fingeren på.

Som vanlig åpner det med at Carey leker seg litt med tangentene, før bandet drar i gang «Tarot Woman». Innledningsvis oppstår noen tekniske problemer når mikrofonen til Åge Sten Nilsen svikter, men bortsett fra dette fungerer alt, og det skal det også gjøre de neste 105 minuttene.

Tony Carey's Rainbow Project - Per Ole_Olsen 3-9-16

I gammel Ritchie Blackmore-stil tar Carey på seg en dirigentrolle, for Rainbow-formelen med uforutsigbare jammer opprettholdes. Dette har også vært Tony Carey’s Rainbow Projects lille problem på de konsertene undertegnede har sett tidligere, for en del av jamminga har blitt langdryg, og ikke alltid vært like vellykka. I kveld sitter derimot dette elementet betydelig bedre enn tidligere.

Det betyr at vi i en glimrende «Run With The Wolf» får oppleve at samspillet mellom Tony og Jostein Svarstad sitter, der de utveksler orgel- og gitarløp. Samtidig er Nilsen i riktig god vokalform i kveld, så også mannen i front er upåklagelig. At bandet da også gjør nevnte låt til et høydepunkt er sikkert, og med det understrekes det også at det ikke bare er Rainbows mest velkjente låter som holder særdeles høy standard.

Tony Carey's Rainbow Project - Jostein_Olsen 3-9-16

En annen av de litt mer «obskure» låtene som gjør seg veldig godt er den melodiske «Do You Close Your Eyes», så om noen skulle betvile styrken som ligger i «Rising»-albumet er dette en anledning til å oppdage de også mindre spilte godbitene. Det er da også denne skiva som naturlig nok danner basisen for setlista, og i tillegg trekkes noen «On Stage»-favoritter opp av hatten.

Det betyr at tempoet blir på sitt høyeste med en energisk «Kill The King», og at det dras i den mer bluesa retningen med «Mistreated». Sistnevnte byr også på mye jamming, som igjen viser at gutta er i form i kveld.

Tony Carey's Rainbow Project - Åge_Olsen 3-9-16

Det roes ned med en fin «Catch The Rainbow», der Svarstad virkelig drar noen flotte solopartier. Mannen er ikke Ritchie Blackmore, men han gjør i aller høyeste grad en god figur, og han spiller materialet med respekt. Igjen dras det naturlig nok ut i det mer spontane, og blant annet drar Åge seg kjapt inn på litt improvisering rundt brannalarmen som går av i lokalet. Når løssluppenheten fungere som i kveld, blir den et ypperlig musikalsk verktøy.

En eviggrønn konsertfavoritt er «Man On The Silver Mountain», og denne feiler aldri når det gjelder å dra allsangen ut av publikum. Vi snakker her også om en av Rainbows største klassikere, men apropos klassikere må det påpekes at «Long Live Rock’n Roll» av en eller annen grunn droppes i kveld. Det er kanskje å se på som litt snodig at denne utelates, mens «Still I’m Sad» spilles, så sånn sett blir man faktisk litt overraska over kveldens sett.

Tony Carey's Rainbow Project - Jan_Olsen 3-9-16

Finalen kommer i form av «Stargazer», og musikalsk er det ikke mulig for Tony Carey’s Rainbow Project å gå ut på bedre måte. Her har vi tross alt Rainbow på sitt mest episke og storslåtte, og når bandet på scena leverer en sterk versjon går gutta altså ut på høyden.

Jan Dahle

Reklame
Når toppen av Sølvfjellet