Stemmen fra Oppsal

Bendicte Adrian_Olsen 2-9-16 (4)
Benedicte Adrian
Oslo, Olsen på Bryn
2/9-2016
5

Benedicte Adrian var den unge Oppsal-jenta med den store stemmen, som debuterte med sin makker, Ingrid Bjørnov, på «Halvsju» i 1979, og året etter gjorde Dollie furore med debutalbumet «Første Akt». Det ble Spellemannpris, og senere ble det Dollie De Luxe, Melodi Grand Prix, «Which Witch», økonomisk ruin, og et litt tilbaketrukket liv i Frankrike. Gjennom alt dette har Adrian for lengst blitt voksen, men når dama inntar scena på Olsen er det fortsatt med en stemmeprakt av de sjeldne.

Kvartetten som backer Benedicte Adrian gjør sin aller første konsert i kveld, men når gutta innleder showet med det instrumentale «Which Witch»-utdraget «The Journey» er det ingenting som tyder på premierenerver. Det er så en sprudlende Adrian som kommer inn til den litt oversette «Hit Between The Eyes» fra «Dollie De Luxe», og dama skal på alle måter gjøre en fin figur i kveld.

Bendicte Adrian_Olsen 2-9-16 (5)

Mellom låtene forteller hun gjerne historier, hvilket blant annet betyr at hun innleder «Eternally» med formelen for hvordan man flyr til Bokksberg. Dermed kan man selvfølgelig spørre seg hvordan hun vet dette. Var hun heks likevel? Var bålbrenning på sin plass?

Vi lar spørsmålene henge i lufta, for her og nå handler det først og fremst om Adrians stemme, og et godt utvalg av låter fra hennes lange karriere, ispedd noen velvalgte covere fra inspirasjonskildene. Det betyr blant annet at Benedicte tidlig i settet plukker frem den første av to Kate Bush-låter, og det er med det «The Saxophone Song» som står på programmet.

Bendicte Adrian - Jon-Erik & Benedicte_Olsen 2-9-16

Underveis i denne saksofonløse versjonen trår gitarist Jon-Erik Gretland og bassist Sven Vidar Stenhammer til med flott instrumentering, og disse gutta skaper i det hele tatt mye pen lyd i løpet av kvelden. Her og nå blir det også ørsmå jazz-tendenser, men hovedvekten av repertoaret må sies å falle fint inn i pop-kategorien.

«Sov Søtt, Lille Mann» blir i så måte et trivelig gjenhør, og med det er vi også tilbake til Dollies spede begynnelse. Når 36 år gammelt materiale så kombineres med rykende ferskt stoff som den popa «Peter Pan» og den helt neddempa «Stå Opp», byr dama opp til ei reise gjennom et helt artistliv. Det nye materialet lover også bra for et kommende album.

Bendicte Adrian_Olsen 2-9-16 (1)

At Adrian skulle plukke frem Kate Bush-låter kan knapt sies å komme som en overraskelse, men at hun skulle grave i katalogen til Popol Ace, og med det trekke «Bury Me Dead» ut av ermet, det kom som et lite sjokk. Vi får da også en god versjon av låta, samtidig som Benedicte forteller litt om hvor høyt hun i sin tid satte Jahn Teigen. Dermed har vi kanskje også fått en forklaring på hvorfor nettopp Teigen i sin tid endte opp som tidenes tøffeste bøddel.

Til «She Devil» inntar Bengt Jacobsen scena, og dermed er det altså duettid på Olsen. Dette sitter fint, og det er fornøyelig å høre slikt materiale. Når Adrian også avslutter med så høye toner at rutene på Olsen nærmest roper om nåde, ja da blir det gåsehud.

Bendicte Adrian - Bengt & Benedicte_Olsen 2-9-16

Duettavdelingen fortsette med Andrew Lloyd Webbers «The Phantom Of The Opera», og her trekker Adrian Nightwish inn i introduksjonen. Det er ikke samme tyngde over dette arrangementet som på Nightwish-versjonen, men vi får likevel en god versjon, som igjen løftes av Benedictes stemmebruk.

Bandet gjør en solid jobb, og i «Under Snø» setter gutta sin tydelige karakter på fremførelse. Dette gjør at vi får en annerledes versjon, men samtidig dras det ikke lenger vekk fra originalen enn at det gode pop-elementet står like sterkt som i 1980.

Bendicte Adrian_Olsen 2-9-16 (3)

For et par år siden slapp Adrian singelen «Full Narkose», og den skal bli et av kveldens høydepunkter. Her rocker det til tider godt, samtidig som Benedicte fremviser sine mer teatrale sider. At dama har en bakgrunn fra musikkteater kommer da også til overflaten ved flere anledninger i løpet av konserten, blant annet under den fenomenale «Eternally», der hun bedriver en sær form for dans.

Med «Wuthering Heights» avsluttes hovedsettet, og ikke overraskende er dette ei Kate Bush-låt som passer Benedicte godt, der den gir henne en god mulighet til å utfolde seg med vokalbruken.

Bendicte Adrian_Olsen 2-9-16 (6)

Ekstranumrene byr på en blanding av da og nå, der «Lenge Leve Livet» er først ut. Benedicte tar noen spede stavtak, men det er likevel langt fra 1984, filler i håret, og Melodi Grand Prix, til Olsen på Bryn. Dette gir uansett muligheter til en mimrestund, og sånn sett får publikum akkurat det de har kommet for.

Adrian vil uansett ikke leve kun i fortiden, og med den tanken i hodet avslutter hun kvelden med den ferske balladen «Følge Hjem». Nok en gang byr dama på ei fin låt, og med det en god avslutning på en særdeles trivelig kveld.

Bendicte Adrian_Olsen 2-9-16 (2)

Det eneste man kan sette fingeren på er at konserten har vært litt kort. Med tanke på Benedicte Adrians katalog burde det ikke være vanskelig å gjøre noe med det til neste gang, og noe fra «Rock Vs. Opera» kan med fordel puttes inn i settet. I det hele tatt er det mye å ta av, og det kan selvfølgelig aldri bli for mye «Which Witch». I kveld har vi uansett opplevd en artist som har levd opp til forventingene, og som har stemmeprakten i behold.

Jan Dahle

Stemmen fra Oppsal