Lucassens storverk som teater

Ayreon_The Theater Equation
Ayreon «The Theater Equation»
InsideOut
4

Tilbake i 2004 ga Arjen Anthony Lucassen ut sitt ultimate verk, Ayreons «The Human Equation», og i september 2015 ble rockeoperaen satt opp i Rotterdam. Det er denne forestillingen som nå er sluppet på DVD/Blu-ray/CD, og dermed er det bare å sette seg tilbake i godstolen for å nyte et fenomenalt musikalsk verk på en ny måte.

Når «The Human Equation» finner veien til scena er det uten Arjen Anthony Lucassen selv, for den nederlandske storheten viser fortsatt liten interesse av å spille foran et publikum. Dermed blir det Marcel Coenen som i hovedsak har jobben med å gjenskape Lucassens fortreffelige gitartoner, og mannen kommer godt ut av det. I rolla som «Best Friend» har for øvrig Jermain van der Bogt tatt Arjens plass.

På rollelista finner vi ellers de fleste som bidro på studioversjonen, hvilket blant annet betyr at Irene Jansen gjør en flott «Passion», Marcela Bovio er god som «Wife», at Devon Graves fortsatt er «Agony», og ikke minst at James LaBrie igjen spiller hovedpersonen, «Me».

Den mest radikale forandringa er at vi på Mikael Åkerfeldts plass som «Fear» finner Anneke van Giersbergen, hvilket naturlig nok gir karakteren et helt nytt uttrykk. Mike Mills i stedet for Devin Townsend som «Rage» blir også annerledes, da aggresjonsnivået ikke er like høyt. Det låter likevel mektig når Mills og fullt kor kommer inn i «Day Three: Pain». Små tillegg er for øvrig gjort med rollene «Doctor», «Nurse» og «Mother», og i tillegg er det enkelte utvida korpartier, som for eksempel i «Reprise Pain 2».

I all hovedsak ligger forestillingen uansett musikalsk tett opp til originalversjonen, og det hele fremstår som en blanding av konsert og teater. Det svært kompetente bandet står øverst på platået bak på scena, sammen med koret, og på to nivåer i front foregår handlinga. Dette fungerer bra, men dessverre er ikke videoproduksjonen veldig imponerende.

Kameraføringa er ikke alltid helt med, og man føler ofte at andre deler enn det man ser burde vært i bildet. Videre er lys- og røykbruken på scena noe uheldig for bildeproduksjonen, så sånn sett er dette langt fra fullkomment. Som fan av stykket vil du nok likevel kunne glede deg over å se dette, og det musikalske er fenomenalt, både hva gjelder fremføring og lydproduksjon. Det er da også Lucassen selv som står for det lydmessige.

Musikalsk er altså «The Human Equation» også i liveform glimrende, og sånn sett er nytelsen sikra. Dynamikken i «Day Eight: School» er fantastisk, der det veksles mellom aggresjon og neddempa partier. «Day Eleven: Love» er også stadig like ypperlig, der den avslutter første akt.

Et høydepunkt har alltid vært «Day Sixteen: Loser», og det er også tilfellet her, der melodi og aggresjon igjen kombineres på ypperlig vis. Det skal også sies at mye av det melodiske uttrykket i «The Human Equation» skapes med fløyter og fiolin, og dette fungerer også svært godt i denne konsertversjonen.

Eric Clayton er nydelig med sin David Bowie-aktige vokal i «Day Seventeen: Accident?», og i det hele tatt er altså fremføringa av «The Human Equation» veldig god. Sånn sett blir CD-versjonen av konserten en fulltreffer, og da er det synd at den bildemessige produksjonen trekker ned på DVD/Blu-ray-versjonen.

Hva så når det gjelder Arjen Anthony Lucassen selv? Jo da, han gjør en liten gjesteopptreden når det er han som kommer ut av «The Dream Sequencer» på slutten av forestillingen. Dermed kan mannen selv motta den velfortjente hyllesten fra fansen som så alt for sjelden har mulighet til å se Arjen i levende live.

Denne anmeldelsen er basert på DVD-versjonen av «The Theater Equation», men Blu-ray-versjonen byr også på en del bonusmateriale. Det samme materialet finnes også på DVD om du går for Art book-versjonen, som byr på to DVD-er, to CD-er, og Blu-ray.

Jan Dahle

Reklame
Lucassens storverk som teater

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..