Retur til fjorårets album

Scorpions_Return To Forever (Tour Edition)
Scorpions «Return To Forever (Tour Edition)»
RCA
4

Fjorårets Scorpions-plate, «Return To Forever», er sluppet som turneversjon. Dette betyr at du nå kan få alle albumets 19 spor – altså inkludert bonusspora som var spredd ut over diverse versjoner – samla på ett sted, og samtidig får du med to DVD-er med konserter, intervjuer, og musikkvideoer.

«Return To Forever» er i hovedsak basert på tidligere uutgitte låter som stammer fra de siste 35 åra, og disse er modifiserte og spilt inn ved hjelp av Mikael Nord Andersson og Martin Hansen. Nettopp det at dette i mange tilfeller er låter som har blitt vraka er nok noe av grunnen til at vi snakker om ei plate uten de helt store toppene, men det fungerer til tider.

Det åpner godkjent med «Going Out With A Bang», der bandet rocker brukbart. Det løfter seg så melodimessig med den ypperlige og midtempo «We Built This House», og her er det mye tradisjonelt Scorpions å spore. Hardere i kantene blir det med «All For One» og «Rock My Car» – som vi hørte gutta spille på Råsunda Stadion sommeren 1986 – og tempoet er høyt i «Rock’n Roll Band».

Selv om Scorpions viser seg fra sine rocka sider på «Return To Forever» er det selvfølgelig også ballader her, og «House Of Cards» og «Gypsy Life» er roliglåter helt på det jevne. Hakket over ballade ligger «Rollin’ Home», og denne stikker seg frem med et fengende uttrykk.

De store høydepunktene uteblir altså, men jevnt over er hovedalbumets 12 spor grei lytting. Deretter følger så sju låter som var å finne som bonuskutt på forskjellige utgaver, i Japan, på iTunes, eller på deluxe-versjonen som ble sluppet på vår kant av verden. Melodimessig sett treffer bandet svært godt i versa på det første bonussporet, «The World We Used To Know», og dette er et klart høydepunkt på «Return To Forever».

Et annet høydepunkt er også å finne blant bonuslåtene, og det er den biografiske «Crazy Ride». Dermed er det også klart at de riktige valgene ikke ble gjort da platas 12 hovedlåter ble valgt, men om 19 låter skaper en del ujevnhet, er i alle fall alle spora nå enkelt tilgjengelig. Det i seg selv er positivt.

På DVD-ene som følger med denne versjonen av «Return To Forever» er det først og fremst to konsertopptak som gjelder, «Live In Brooklyn» og «Live At Hellfest». Begge er velkjente for aktive samlere, men for mindre dedikerte fans er nok disse showa fra i fjor nye.

Man kan selvfølgelig si at det er litt overflødig å inkludere begge konsertene her, for kun ei låt er bytta ut fra Scorpions besøkte Hellfest i juni til New York fikk besøk av bandet i september. Det sistnevnte opptaket er å foretrekke, men tyskerne gjør gode konserter begge steder.

Det åpner med den ferske «Going Out With A Bang», men det er det klassiske materialet som dominerer settet. Dermed følger «Make It Real» og herlige «The Zoo», og selv om det ikke spruter like mye av Scorpions i dag som det gjorde på åttitallet fungerer dette.

«Coast To Coast» er en trivelig instrumental, som stort sett alltid har vært en del av Scorpions’ konserter. Nå får den også selskap av «Delicate Dance» – som er et godt alternativ til en ren Matthias Jabs-solo – og en kort «In The Line Of Fire» på instrumentalsiden. Dette er muligens nødvendig for å gi en aldrende Klaus Meine sårt tiltrengte pauser, og det er greit. Verre er det med «Kottak Attack», som er trommis James Kottaks solo. Slikt er ikke annet enn pissepause, og samtidig har Kottak også en personlighet som tar slitsomt stor plass.

Kvintetten tar turen tilbake til syttitallet med en medley bestående av blant andre «Steamrock Fever» og «Speedy’s Coming», og selv om denne perioden er langt fra Scorpions på sitt ypperste gjør det seg bra med dette potpurriet. Også noen akustiske ballader puttes inn i noe som ligner en medley, og her er «Always Somewhere» som alltid flott. Artig er det også at Rudolf Schenker holder på stilen, og spiller på en akustisk V-gitar.

«We Built This House» er et godt innslag fra «Return To Forever», og det er litt energi å spore i «Rock’n Roll Band». Enda mer energisk blir det når gutta følger på med «Dynamite», og «Blackout» og «Big City Nights» er som alltid vinnere.

På Brooklyn-konserten får bandet hjelp av 12 år gamle Brandon Niederauer på gitar, og kanskje er vi her vitne til en kommende gitarhelts tilblivelse når guttungen drar i vei med «No One Like You».

Selv om rekkefølga på låtene varierer noe i siste del av konsertene avslutter Scorpions begge kveldene med «Still Loving You» og «Rock You Like A Hurricane», og særlig mer klassisk blir det ikke i Scorpions-sammenheng. Med det har bandet understreka at avskjeden aldri fant sted, og at Scorpions av i dag fortsatt kan være riktig så hyggelig.

I tillegg til de to konsertene er det musikkvideoer, intervjuer – både på engelsk og tysk – og en liten dokumentar fra USA-turneen, og dette drar spilletiden på DVD-ene opp i nesten seks timer. Dermed gir denne utgivelsen god valuta for kronene.

Jan Dahle

Reklame
Retur til fjorårets album

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..