Årets Europe, på nytt

Europe_War Of Kings
Europe «War Of Kings – Special Edition»
Hell & Back
4

Platebransjen har blitt mer og mer kynisk med åra, og en virkelig uting er det med å gi ut turneversjoner eller andre former for spesialutgaver av plater bare noen måneder etter opprinnelig lansering. Dette er utvilsomt en råtten måte å «tvinge» fansen til å kjøpe den samme plata to ganger, og sånn sett bør man egentlig styre unna ei skive når den slippes, og heller vente på neste utgave, men som fan gjør man selvfølgelig ikke det. Nå er det UDR og Europe som skal ha fansen til å kjøpe «War Of Kings» på nytt, og en DVD/Blu-ray fra årets turne er lokkemiddelet.

«War Of Kings» er ei plate som fremviser et Europe som er basert på syttitallets tungrock, der Mic Michaelis orgel ofte setter mye preg på uttrykket. Dette merkes allerede i det innledende tittelsporet, men samtidig merker man seg også at dette ikke er svenskene på sitt mest melodiske. Tyngden i musikken er i dag viktig for Europe, og der det fungerte ypperlig på «Start From The Dark», mister bandet litt av meloditeften på årets plateslipp.

Det er likevel ikke sånn at Europe leverer dårlig, men det blir låtmessig gjerne litt anonymt, slik som i «Nothin’ To Ya» og «California 405». Fremføringsmessig er det uansett lite å si på det vi hører. Mics tangenter er allerede nevnt, og tar man for eksempel «Hole In My Pocket» får vi som så ofte ellers godt soloarbeid fra gromgitarist John Norum. På toppen av det hele ligger Joey Tempest, som kler godt den nedlagte vokalen han har brukt de siste godt og vel ti åra.

I «The Second Day» nærmer gutta seg en ballade, men vi snakker ikke akkurat om en låt av typen «Carrie», for orgelet er også her en viktig ingrediens. Den tas enda mer ned med «Angels (With Broken Hearts)», og her treffer bandet glimrende melodimessig, samtidig som instrumenteringa er fortreffelig. Uttrykket er i det hele tatt mer tidløst, og dette kler bandet godt. Samtidig drar et spor som «Praise You» tankene litt mot Norums «Total Control» i enkelte partier, og gitaristen byr her for øvrig på en neddempa og smakfull solo.

Etter at plata har begynt å tape seg litt løfter «Days Of Rock’n Roll» det hele igjen ved å øke tempoet, og samtidig er det et veldig melodisk riff som driver låta. Dette er rett og slett mer muntert enn bandet i hovedsak låter på «War Of Kings», men det mørkere preget kommer kjapt tilbake med «Children Of The Mind», som også er blant spora som fungerer relativt bra.

Underveis på plata er John Norum ganske fraværende som komponist, men han tar igjen noe når den fine Gary Moore-inspirerte instrumentalen «Vasastan» avslutter «War Of Kings». Med det er ei ujevn plate over, men samtidig snakker vi om ei skive som vokser.

Det nye ved denne utgivelsen er altså en DVD/Blu-ray, og her får vi hele konserten fra årets Wacken Open Air, hvilket vil si 85 minutter med Europe i sitt rette element. Seansen åpner som «War Of Kings» med tittelsporet, fulgt av «Hole In My Pocket». Som vi opplevde da bandet kjørte tilnærma samme sett på Rockefeller i september så fungerer det ferske materialet godt i konsertsammenheng. Det er da også i hovedsak de beste låtene fra albumet som plukkes frem.

Det er uansett godt med klassikere i settet også, og først ut er «Superstitious» – som har blitt til et av Norums glansnumre – og den alltid fenomenale «Scream Of Anger», der vi opplever metal-bandet Europe. Andre gamle godbiter som trekkes frem i løpet av konserten er «Sign Of The Times», «Ready Or Not» og «Girl From Lebanon», men Europe er uansett ikke et band som hviler på sine laurbær, og kvintetten er dermed tøff nok til å spille en god del materiale fra denne siden av tusenårsskiftet også.

Dette betyr at den mektige «Last Look At Eden» blir et høydepunkt, og at gode låter som «Firebox», «Praise You» og «Days Of Rock’n Roll» spres utover i settet. Dessverre er det ingenting fra «Start From The Dark» i showet, og det er klart et savn da dette er bandets sterkeste album etter comebacket.

I siste del av konserten blir den ypperlige «Let The Good Times Rock» fulgt av blant andre «Rock The Night» og den avsluttende «The Final Countdown», og med det har Europe levert en god konsert. Som DVD/Blu-ray fungerer dette også bra, selv om bildeproduksjonen ikke akkurat er megafancy. Dermed er denne nye utgava av «War Of Kings» absolutt verdt et kjøp, i alle fall om du ikke har investert i plata tidligere.

Jan Dahle

Reklame
Årets Europe, på nytt

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..