Tonight Is What It Means To Be Young

Fire Inc_Tonight Is What It Means To Be Young
Singelcoveret.

Denne gangen skal vi ta for oss et kortlivet Jim Steinman-prosjekt. Det bærer bandnavnet Fire Inc., og to låter er å finne på soundtracket til «Streets Of Fire». Filmen – med blant andre Michael Paré, Diane Lane og Rick Moranis – ble lansert i 1984, og samtidig ble soundtracket sluppet med bidrag fra blant andre Dan Hartman, Ry Cooder, Maria McKee, og altså Fire Inc. Fra sistnevnte plukker vi her og nå «Tonight Is What It Means To Be Young».

Når «Tonight Is What It Means To Be Young» åpner side to på LP-en trenger man ikke mye tid for å skjønne at vi har med Jim Steinman å gjøre, for her er oppbygginga erketypisk for mannen på denne tiden. Som så ofte ellers setter Roy Bittan sitt pianopreg, mens Steve Buslowe legger følsom bass, før Holly Sherwood kommer inn med vokalen. Hun synger det hele til ståpelsnivå, og dramatikk og melodioppbygging er en Steinman-klassiker verdig.

Etter hvert tilfører Max Weinberg rytmer, og Rory Dodd slipper også til bak mikrofonen. Det hele er storslått, flott og pompøst, og garantert mer enn nok til at de som ikke måtte like Steinmans uttrykk løper hylende mot nærmeste dør, mens vi andre atter en gang lar oss fange i Steinmans magiske verden.

Tekstmessig er Jims særpreg i høyeste grad på plass, og bare åpningsverset alene gjør det klinkende klart hvem som står for ordene:

I got a dream about an angel on the beach
And the perfect waves are starting to come
His hair is flying out in ribbons of gold
In his touch he’s got the power to stun

Også låtas avslutningsparti er typisk Steinman:

Let the revels begin
Let the fire be started
We’re dancing for the desperate
And the broken hearted

Deler av dette tekstpartiet skulle også beholdes når tiden var inne for å lage demoer til «Dance Of The Vampires». Ei Steinman-låt har som kjent flere liv, og da suksessmusikalen «Tanz Der Vampire» ble skapt var det musikken til «Tonight Is What It Means To Be Young» som akkompagnerte showets store finale. Nettopp det understreker vel også storslagenheten i denne komposisjonen.

Den engelskspråklige demoen bruker Fire Inc.-versjonen som basis, der professoren setter sitt humoristiske preg på det hele, mens Elaine Caswell løfter det vokalmessig. Denne versjonen ligger uansett for nær opptil «Tonight Is What Is Means To Be Young» i uttrykksformen til at den tilfører komposisjonen noe nevneverdig nytt. Dette blir mer en kuriositet for Steinman-nerdene.

Da er det mer spennende med «Tanz Der Vampire»-versjonen, og da tar vi turen tilbake til originalinnspillinga fra 1998. I likhet med «Für Sarah», som vi tok for oss tidligere i denne serien, har det selvfølgelig dukka opp utallige innspillinger av også «Der Tanz Der Vampire – Finale Zweiter Akt», i forskjellige språkdrakter, men med mindre du er ute etter å samle enhver innspilling går du for nettopp den doble CD-en fra 1998.

«Der Tanz Der Vampire – Finale Zweiter Akt» er her pompøs, med flotte gitarer, og glimrende og dramatisk orkestrering fra Steve Margoshes. Et vesentlig poeng er også at denne innspillinga er produsert av Jim Steinman selv, og dette gjør nettopp denne utgivelsen til den ultimate fremføringa av Steinmans musikk.

Foretrekker man Jim Steinman i en pop/rock-verden er «Tonight Is What It Means To Be Young» og Fire Inc. uansett et av komponistens store øyeblikk, og prosjektet kan sees på som en forgjenger til Pandora’s Box. Riktignok skulle Pandora’s Box bli større og mer omfattende, men med Fire Inc. var Steinman på mange måter på vei i denne retningen, med sitt eget «band» der han hadde full kontroll på alle kanter.

I senere år har en oppfølger til «Streets Of Fire» – også denne gang med Michael Paré på rollelista – med tittelen «Road To Hell» vært på trappene, men kun spredte visninger av en film i utvikling har blitt satt opp. Også her finner vi en versjon av «Tonight Is What It Means To Be Young», og resultatet er helt godkjent.

Jan Dahle

Reklame
Tonight Is What It Means To Be Young

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..