Fra Skien til Atlanta med prog-metal

Pagans Mind_Full Circle
Pagan’s Mind «Full Circle – Live At Center Stage»
Steamhammer
5

I september 2014 gjorde Pagan’s Mind to konserter der gjennombruddsalbumet «Celestial Entrance» ble fremført i sin helhet, og på «Full Circle – Live At Center Stage» finner vi den andre av disse konsertene i sin helhet. Det betyr at vi befinner oss på ProgPower i Atlanta, og at generalprøva i Skien uka i forveien er unnagjort på overbevisende måte.

Utgivelsen er tilgjengelig på DVD og Blu-ray, som begge også byr på konserten fordelt over to CD-er, og på LP, der det første settet er inkludert på vinyl, mens begge settene fra konserten er vedlagt på CD. Her og nå går vi selvfølgelig for den visuelle utgava, som er delt opp i «Set 1» og «Set 2». Dessverre er det ikke noe bonusmateriale, men med en spilletid på 156 minutter får man i alle fall godt med musikk for pengene.

Konserten åpner med «Celestial Entrance»-delen, og med det er det naturlig nok «Approaching» fulgt av «Through Osiris’ Eyes» som setter standarden. Det låter upåklagelig, og stemningen i salen er god der taktfaste «Hey» høres fra publikum mens knyttnevene slår utallige hull i lufta. «Through Osiris’ Eyes» er da også kanskje å betrakte som kvintettens største klassiker, så gutta åpner helt på topp.

I den påfølgende «Entrance Stargate» legger gitarfenomen Jørn Viggo Lofstad tøffe riff og melodiske partier, og mannen understreker hvilken ypperlig musiker han er. Når han bak seg har en solid rytmeseksjon i bassist Steinar Krokmo og trommis Stian Kristoffersen, og det hele fylles ut instrumentalt sett med fremtredende tangenter fra Ronny Tegner, da har Pagan’s Mind det fyldige soundet låtmaterialet krever.

I front er vokalist Nils K. Rue i god form, og med det frembringer han både det melodiøse elementet og det mer aggressive uttrykket i bandets musikk på godt vis. Hele bandet er altså i form, og med «Celestial Entrance» på programmet kan det da ikke gå galt. Den midtempo «Dimensions Of Fire» – med flott solo fra Lofstad – den litt mer tekniske «Dreamscape Lucidity», den strålende todelte instrumentalen «Back To The Magic Of Childhood», og «Aegean Shores» er alle sterke låter underveis, før et glimrende punktum settes med den episke «The Prophecy Of Pleiades». Med det understrekes det at «Celestial Entrance» fortsatt er like solid, 13 år etter utgivelse.

Konsertens andre del er en oppsummering av Pagan’s Minds karriere etter «Celestial Entrance», og med solide komposisjoner som «New World Order» og den riffbaserte melodibomba «Enigmatic Mission» tidlig i settet beviser gutta kjapt at de har mer enn «Celestial Entrance» å være stolte av. Det roes litt ned med den gode «Live Your Life Like A Dream», og David Bowie-coveren «Hallo Spaceboy» sitter som alltid godt.

Et høydepunkt blir utvilsomt «Full Circle», som er en instrumental medley sammensatt av snutter fra bandets glimrende låtkatalog, og herligheten varer i over et kvarter. Bare det å høre Lofstads nydelige gitarer innledningsvis er fornøyelig nok, og de mer proga elementene fremviser igjen et veldig solid band. Både Krokmo og Tegner har partier der de får vist seg litt ekstra frem, men dette blir uansett mye gitaristens show. Fortreffelig.

Hva gjør man så for å forsøke å toppe noe sånt? Jo, man bringer inn en gjestevokalist i form av Circus Maximus’ Michael Eriksen, og dermed gjør Nils og Michael den glimrende «Walk Away In Silence» som duett. Gutta deler også vokalen i den påfølgende «Eyes Of Fire», og dermed skapes nok et av kveldens mange høydepunkter.

«God’s Equation» og «United Alliance» avslutter showet, og med det har man altså kunnet nyte over to og en halv time med god prog-metal. Det hele fungerer også bra visuelt – selv om man kan finne småting å sette fingeren på – så enhver Pagan’s Mind-fan vil garantert ha mye glede av denne konserten.

Jan Dahle

Reklame
Fra Skien til Atlanta med prog-metal

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..