Ravishing

Bonnie Tyler_Secret Dreams And Forbidden Fire
Coveret til «Secret Dreams And Forbidden Fire», der vi finner «Ravishing».

I 1983 ble samarbeidet mellom Jim Steinman og walisiske Bonnie Tyler til storsuksess i form av udødelige «Total Eclipse Of The Heart», og suksessalbumet «Faster Than The Speed Of Night». De neste åra skulle Steinman og Tyler bygge videre på det vellykka samarbeidet, og da først i form av et bidrag til filmmusikken til «Footloose». Videre skulle Jim også produsere Bonnies neste album, «Secret Dreams And Forbidden Fire» fra 1986, og fra den utgivelsen henter vi månedens Steinman, «Ravishing».

«Ravishing» er en av Jim Steinmans litt oversette perler, og på «Secret Dreams And Forbidden Fire» har nok låta på mange måter blitt overskygga av «Loving You’s A Dirty Job But Somebody’s Gotta Do It» og «Holding Out For A Hero», som ble tatt med videre fra «Footloose».

«Secret Dreams And Forbidden Fire» sparkes i gang med nettopp «Ravishing», og albumet kunne ikke hatt et bedre åpningsspor. Det er Roy Bittans piano som umiddelbart gjør det klart at dette er ei fullblods Steinman-låt – for øvrig den første av fire på plata – og skulle noen fortsatt være i tvil smeller dramatikken inn med rytmeseksjonen noen sekunder senere.

Dette er storslått i typisk stil fra komponisten og produsenten, der koringene er pompøse, lydbildet stort, og i det hele tatt er alt slik det skal låte når Steinman styrer i alle ledd. Det storslåtte og pompøse er likevel ingenting uten en god melodi, og med «Ravishing» har Steinman virkelig truffet også på dette feltet. Dette er fengende og fengslende, og så nynnbart som Jim gjør det når han er i storform.

Bonnie Tyler Rose d' or à Montreux, nature, portrait
Bonnie Tyler 1986.

Tyler selv gjør en strålende jobb, og hun har en typisk Steinman-tekst å jobbe med. Her er det engler, gnister, flammer og strender, og ordene er som så ofte ellers sammensatt på en måte som er unik for Jim, der teksten ikke bare maler bilder, men skaper en hel film inne i hodet til lytteren.

På mange måter er «Ravishing» den ultimate Steinman-låta, og den står utvilsomt igjen som et særdeles sterkt eksempel på mannens uttrykksform og særegne stil. Som typisk er har også denne komposisjonen en forhistorie, men samtidig snakker vi om et stykke musikk du ikke finner mange innspillinger av. Med Bonnie Tyler finnes kun albumversjonen, men musikken dukka opp året før i en helt annen sammenheng.

«The Wrestling Album» var tittelen på ei skive som så dagens lys i 1985, og her var det temalåter til flere av datidens fribrytere som sto på dagsordenen. Rick Derringer var tungt involvert på produksjonssiden, og muligens er det den veien Jim Steinman blir dratt inn i prosjektet.

Diverse_The Wrestling Album
Coveret til «The Wrestling Album».

Blant låtene på «The Wrestling Album» finner vi «Hulk Hogan’s Theme», fremført av W.W.F. All Stars. Dette er mye det samme bandet som backer Bonnie Tyler på «Ravishing, og «Hulk Hogan’s Theme» er altså «Ravishing», men her er låta instrumental, med bare et kor som slenger ut taktfaste «Hulk» som vokalbidrag. Selve innspillinga er mye lik backingtracket til «Ravishing», så det er vel rimelig å tro at musikksporet til sistnevnte rett og slett er en bearbeida versjon av «Hulk Hogan’s Theme».

Temaet til det som vel må være fribrytingas største stjerne – i alle fall for de av oss som kun ser på dette skuespillet som en dårlig fleip – fungerer da også godt som et eksempel på instrumental musikk fra Steinman, men det er ingen tvil om at «Ravishing» tilfører så mye mer dramatikk og storslåtthet at Hulk Hogan må se seg slått langt ned i kanvaset av Bonnie Tyler.

Jan Dahle

Ravishing

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..