The Kids «Norske Jenter»

The Kids_Norske Jenter

Det er sensommer i 1980, og NRK viser en video fra et ungt og lovende trondheimsband. Det setter umiddelbart Norge i kok, og et av landets mest kaotiske pophysterier oppstår. Bandet er The Kids, og videobildene blir akkompagnert av kvintettens «Hun Er Forelska I Lærer’n».

The Kids var en videreføring av Harvest fra Melhus, der Dag Ingebrigtsen først gjorde noen innhopp som vikar. Dag kom selv fra Subway Suck, som hadde gitt ut albumet «Subway Suck’s Little Red Album» i 1979, men uten at det ble noen suksess. Det som derimot skulle vise seg å bli en suksess var samarbeidet mellom vokalist Ingebrigtsen og gitarist Torstein Flakne.

Før albumslipp gjorde bandet – som også bestod av bassist Svein Lunde (som gikk bort høsten 1996), trommis Ragnar Vigdal og tangentist Arild Samstad – det nå legendariske imagetrikset å bleike håret slik at hele gjengen fremsto med gule lokker. Dermed hadde gutta sikra seg et blikkfang, og sammen med riktig fengende låter, og den tidligere nevnte videoen hadde The Kids funnet suksessformelen.

Ikke var det et uklokt valg å kalle debutalbumet «Norske Jenter» heller, og plata åpner da også med tittelkuttet, som er en ren hyllest til landets jenter. Man skal ikke utelukke at dette ble satt pris på av de mange fjortisene som skulle være med på å skape det nevnte hysteriet. Låta er da også et glimrende stykke pop, men bandets hemmelighet ligger også i det at vi snakker om et band med røttene i rock. Stilmessig legger dermed The Kids seg solid inn under poprock.

Det er et småfunka preg over «Nye Klær», og her fremviser også The Kids en tydelig sans for humor. Ved siden av humoren byr også låta, og skiva generelt, på tekster som garantert traff enhver tenåring hjemme. Dette er også et element som utvilsomt var med på å gjøre «Norske Jenter» til den storselgeren den ble. Det svinger godt av rytmeseksjonen, og samtidig er det hele igjen så fengende at man ikke kan unngå å la seg rive med.

The Kids - Med trofeer (Foto Arne Nordtømme)
Den nakne sannheten om platesuksessen.

«Fanklubb» byr på en tekst som nok på mange måter fortsatt er like aktuell, og samtidig var bandets ønske om å få sin egen fanklubb en drøm som til de grader skulle gå i oppfyllelse utover på høsten 1980. Historiene om sekkene med brev som ankom postboks 134 på Melhus er legendariske.

Samstad trår til med piano i «Rock’n Roll», samtidig som Flakne som alltid leverer fine gitarer. Dette er for øvrig ett av to spor fra albumet som aldri har blitt gjort tilgjengelig på CD. Det har kommet to samle-CD-er – «Sønner Av Norske Jenter» (1996) og «Hits Fra Kids» (2007) – men ingen av The Kids’ originalplater er sluppet på digital disk.

Den andre låta som ikke er ute på CD er den første av to coverlåter på plata, «The Kids Er Ålreit». Dette er selvfølgelig guttas tolkning av The Whos «The Kids Are Alright», og trønderne gjør den til ei typisk The Kids-låt.

Platas høydepunkt følger i form av «Cool», som er en omarbeida versjon av The Boys’ låt med samme tittel. Denne er herlig riffbasert, og groovet setter seg rett i rockefoten. Samstad trår til med keyboardsolo, mens Ingebrigtsen legger ut om denne alt for kule personen. Blant medlemmene i engelske The Boys finner vi for øvrig blant andre den gang utflytta trønder Casino Steel, og Steel ble senere hyra inn for å hjelpe til med engelske tekster til The Kids’ låter da en internasjonal lansering var på gang.

Side to åpner med «Hun Er Forelska I lærer’n», og her snakker vi om en av Norges mest klassiske hits. Riffet er legendarisk, Flaknes solo melodisk, og dette er i det hele tatt et fantastisk eksempel på hvilken god gitarist Torstein er. Enhver nordmann fra 0 til 100 ser også ut til å kunne synge med på låta når den dukker opp, hvilket understreker hvilken appell den har. Under enhver Dag Ingebrigtsen-konsert er hiten fortsatt et høydepunkt, og dette er selvfølgelig låta The Kids for all tid vil bli huska for. Seks år senere skulle for øvrig Ingebrigtsens drømmejente forelske seg i nissen, men det er noe vi kommer tilbake til når nettene blir lange.

The Kids - Svein backstage Lundamo 2-11-1990
Nå avdøde Svein Lunde slapper av backstage på Lundamo under den korte jubileumsturneen høsten 1990.

Melodimessig fortsetter det ypperlig, der «Null» har flotte melodilinjer, samtidig som teksten forteller om frustrasjonen de mindre skoleflinke kan føle daglig. Med dagens prestasjonsjag er også dette en tekst som stadig er like aktuell. Igjen snakker vi også om den gode evnen til å treffe ungdommen, men så var da bandets medlemmer relativt unge på denne tiden, så minnene fra tenårsperioden satt nok friskt i hukommelsen. «Null» dukka for øvrig opp igjen i ny tilpassa versjon på kassetten «Rosenborg ‘ 90», der Dag Ingebrigtsens alter ego, Finn F. Fyllingen, sto for hån av cupfinalist Fyllingen.

I «Gaterock» får vi høre historien om gjengen som rocker løs i bygatene nattestid. Låta har for øvrig sin bakgrunn i Subway Sucks «Wock’n Woll», og en innspilling av den finnes på LP-en «NM For Rockeband – Live». Dette er for øvrig en utgivelse som også byr på flere norske rockehåp enn Ingebrigtsen, for også band som Baiage (Eldar Vågan), og NM-vinner Broadway News (Torstein Bieler), er å finne her.

Samstad legger herlige keyboards innledningsvis i «Superstar», og samtidig er igjen melodiføringa ypperlig. I refrenget får Flakne riffe det hele opp, og «Superstar» fremviser i det hele tatt et band som får til det arrangementsmessige ved sine komposisjoner.

Når «Norske Jenter» nærmer seg slutten er det lite munterhet å spore, men låtmessig er The Kids i sitt ess med de nydelige «Ensom» og, ikke minst, «En Liten Pike». Førstnevnte forteller historien om jenta som sitter ensom og svikta hjemme på lørdagskvelden, krydra med passende instrumentering fra Samstad og Flakne.

Platas avslutter, «En Liten Pike», er en tragisk historie om jenta som døde så alt for ung. Du får en kirkefølelse mens pianoet fades inn, og når Dag åpner første vers med «Ble bare 16 år…» klarer mannen fortsatt å frembringe gåsehud, 35 år etter. Det er tatt helt ned til kun piano og vokal, så dette er The Kids så nakent som det kan bli. Resultatet er da også fenomenalt, og med det er et aldeles ypperlig debutalbum i mål.

The Kids - Tønsberg 2007
Et gjenforent The Kids – med Terje Storli på bass – i Tønsberg våren 2007.

En kuriositet når det gjelder «Norske Jenter» er at plata også ble utgitt i Sverige, der tittelen var «Hon Är Förälskad I Lärar’n». Der var det den gang CBS-ansatte – og senere Europes managerkjeltring – Thomas Erdtman, som tok tak i The Kids. Han oversatte tekstene til svensk, og Ingebrigtsen gjorde sitt beste for å fremføre disse, men vi kan vel ikke helt tilgi at «Norske Jenter» ble til «Svenska Tjejer». Resultatet ble uansett at også broderfolket falt for historien om jenta som var på tuppa etter klasseforstanderen, og dermed fikk gutta en hit også over kjølen.

Tre av platas spor ble senere utgitt i engelske versjoner på «Sons Of Norway», som i hovedsak besto av låter fra The Kids’ andrealbum «Sønner Av Norge». De tidligere norske og svenske jentene har nå blitt til «London Girl», så man må vel berømme gutta for tilpasningsevnen. «She’s In Love With The Teacher» slo an på radioprogrammet «Europatoppen», men ellers lot den store utenlandssuksessen vente på seg.

For de av oss som var unge (og kanskje til og med spreke) i 1980 var det umulig ikke å få et forhold til The Kids, og trønderne ga utvilsomt denne skribenten varige men. Bandet rakk riktignok kun ett ordinært album til i form av nevnte «Sønner Av Norge», men man skulle uansett følge to av guttas videre musikalske karrierer tett. Ingebrigtsen var tross alt tilbake allerede i 1982 med TNT, mens Torstein Flakne – etter blant annet litt tid i Holton & Steels backingband, The Tequila Band – skulle dukke opp med Stage Dolls, som platedebuterte i 1985 med «Soldier’s Gun».

Samtidig var «Norske Jenter» starten på et langt og fruktbart komponistsamarbeid mellom Ingebrigtsen og Flakne, noe som skulle føre til hits for blant andre TinDrum og Sha-Boom, og en rekke Rosenborg-låter. I 1980 lå alt dette uansett i fremtiden, og fem unggutter med gult hår skapte norgeshistorie med «Hun Er Forelska I Lærer’n».

Jan Dahle

Reklame
The Kids «Norske Jenter»

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..