Et midlertidig gjenoppstått orkester

Jeff Lynne's ELO_Live In Hyde Park
Jeff Lynne’s ELO «Live In Hyde Park»
Eagle Vision
4

Det var i september 2014 Jeff Lynne gjorde en konsert med sin for anledningen sammensatte versjon av Electric Light Orchestra, eller bare ELO. Med seg hadde han tangentist Richard Tandy fra tidligere dager, men ellers snakker vi om et nytt band. Håpet var selvfølgelig at denne gjenoppstandelsen skulle føre til en turne, men det ser dessverre ikke ut til å skje, og da får vi heller nøye oss med konserten på DVD.

Gjennom åtti minutter får vi oppleve Lynne og hans mannskap gjøre 17 låter, og konserten er naturlig nok i all hovedsak fylt opp med klassiske låter fra Electric Light Orchestras storhetstid. Dette betyr at kun tre låter er fra senere enn syttitallet, og at «Out Of The Blue» ikke overraskende er best representert i settet.

Det åpner med en av de «senere» låtene når «All Over The World» fra «Xanadu»-soundtracket fremviser en Lynne som nok har tapt seg litt på stemmesiden, men det er ikke verre enn at man fortsatt kan nyte «Evil Woman», som følger. Tandy legger en god pianosolo, mens bandet backes av BBC Concert Orchestra. ELOs musikk er da også som skapt for orkester, der cello og fiolin tross alt var faste innslag i sin tid, og musikken har hatt pompøse tendenser.

ELO har store mengder med virkelig sterke låter, og den første toppen kommer i form av «Showdown», med sitt herlige strykerriff. «Livin’ Thing» følger, og selv om Lynnes stemme ikke helt klarer å få frem de glimrende melodilinjene, er dette fornøyelig. Det samme er et tilbakeblikk til begynnelsen i form av «10538 Overture».

Tre låter fra «Out Of The Blue» kommer på rekke og rad, og denne sekvensen innledes med en god «Sweet Talkin’ Woman», og deretter gjør både «Turn To Stone» og «Steppin’ Out» seg godt. Mot slutten av konserten kommer Lynnes signaturlåt, «Mr. Blue Sky», og denne sitter også bra.

En liten avsporing fra ELO-katalogen dukker opp i form av The Traveling Wilburys’ ypperlige «Handle With Care», og denne tilegnes selvfølgelig George Harrison og Roy Orbison. «Don’t Bring Me Down» følger som et av konsertens høydepunkter, og som eneste innslag fra «Discovery». Med det er det bare å konstatere at dette sterke albumet er underrepresentert i settet.

Tandy får en fremtredende rolle i «Rock’n Roll Is King», og selv om denne typen rock’n roll-låter aldri har vært ELO på sitt ypperste fungerer dette. Det er ikke overraskende rock’n roll som avslutter denne kvelden i Hyde Park også, for ingen ELO-konsert vil vel være komplett uten «Roll Over Beethoven». Med det er punktum satt, og spørsmålet er om det er et siste ELO-punktum.

I et bonusintervju snakker Jeff blant annet om en del av konsertens låter, men dokumentaren «Mr. Blue Sky: The Story Of Jeff Lynne & ELO» er av større interesse. Her får vi gjennom 80 minutter et innblikk i Lynnes musikalske reise fra sekstitallet og frem til 2012, der hovedpersonen både fremstår som forteller og snakker gjennom intervjuer.

Vi følger historien fra The Idle Race, via The Move, til Electric Light Orchestra. Dessverre er dette ikke veldig inngående, men filmen igjennom krydres det med ELO-låter fremført akustisk hjemme hos Jeff. Her får vi se et helt hus som tilsynelatende er innreda som et studio, i kontrast til mannens første «studio», som vi også får se.

Det blir også et innblikk i Lynnes produksjonsmeritter, med hovedvekt på Roy Orbison, George Harrison, Tom Petty og The Beatles. Uforholdsmessig mye tid brukes nok på sistnevnte, så sånn sett kunne nok fokus tidvis vært et annet her, men i all hovedsak fungerer uansett dokumentaren.

Det blir selvfølgelig via tid til The Traveling Wilburys, og her bidrar blant andre Harrisons kone og sønn, mens andre bidragsytere underveis i historien er Eric Idle, Paul McCartney, Ringo Starr, Tom Petty og Joe Walsh.

Når det gjelder Electric Light Orchestra – på denne tiden Jeff Lynne på egenhånd – blir vi med i studioet under innspillinga av «Mr. Blue Sky: The Very Best Of Electric Light Orchestra», der vi blir vitne til innspillinga av «Do Ya». Videre får vi et innblikk i prosessen rundt Lynnes «Long Wave», og det er vel strengt tatt som et ledd i promoteringa av disse platene denne dokumentaren er laget.

Kombinasjonen av konsert og dokumentar gjør «Live In Hyde Park» til ei god pakke, og er du interessert i Jeff Lynne eller ELO er dette dermed et sikkert kjøp.

En liten oppdatering: Ca. ti minutter etter at denne anmeldelsen ble posta kom det inn en mail fra Sony Music, der det annonseres at Jeff Lynne’s ELO slipper ny studioplate. Dermed er det håp for fremtiden for ELO-fansen likevel.

Jan Dahle

Reklame
Et midlertidig gjenoppstått orkester

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..