Historisk videoinnovasjon

Peter Gabriel_Play - The Videos
Peter Gabriel «Play – The Videos» (Reutgivelse)
Eagle Vision
4

Peter Gabriel har noen ikoniske videoer på samvittigheten, og tenker man tilbake til åttitallets musikkvideoer er det liten tvil om at «Sledgehammer» er blant de første som dukker opp i hodet. Sammen med blant andre Duran Duran, Michael Jackson, a-ha og Dire Straits sto rett og slett Gabriel for en revolusjon innen feltet.

«Play – The Videos» stammer opprinnelig fra 2004, og ikke noe nytt er tilført denne reutgivelsen, så sånn sett har nok hovedvekten av fansen liten interesse av dette slippet. Dette betyr naturlig nok også at DVD-en ikke forteller en oppdatert historie, men frem til 2004 er dette rimelig komplett.

Det åpner stillferdig med «Father, Son», og sånn sett finner vi innledningsvis en annerledes Peter Gabriel enn mesteparten av DVD-en ellers byr på. Mannens musikk er tross alt ofte rytmebasert, og gjerne med afrikanske inspirasjoner. «Shaking The Tree» er et veldig godt eksempel på det, der også Youssou N’Dour gir sitt bidrag til Gabriels musikk.

Andre gjester som dukker opp på videosamlinga er Sinéad O’Connor i «Blood Of Eden», og selvfølgelig Kate Bush i «Don’t Give Up». Sistnevnte er usedvanlig enkel i produksjonen, mens den neddempa «Mercy Street» også på sin måte er minimalistisk med tanke på hva Gabriel gjorde visuelt rundt «So».

Gabriel var for øvrig relativt tidlig ute med å lage svært visuelle videoer, da 1982s «Shock The Monkey» hinter godt i retning av hva som er i vente. «Steam» er også ei bombe for øynene, og «Kiss That Frog» var igjen en innovativ videoopplevelse da den ble sluppet i 1993. Fra samme periode gjør også den groovy «Lovetown», fra soundtracket til «Philadelphia», seg godt.

Det er uansett ikke til å komme utenom at «So» er Gabriels største kommersielle suksess, og hele seks av platas ni låter er å finne på «Play – The Videos». Det er da også her vi finner blant andre «Sledgehammer» og «Big Time», som på mange måter definerte Peter Gabriel-videoen.

Av det ferskere stoffet gjør «The Barry Williams Show» seg godt, der det musikalske uttrykket er litt røffere, og videoen er et spark til Jerry Springer og hans likesinnede. Nå har da heller ikke Gabriel vært redd for samfunnskommentering, eller å ta steget over i det politiske, slik han gjør med for eksempel den ypperlige «Biko».

Videoene kan spilles av med Peters kommentarer og dokumentarsnutter, men dette elementet kunne det utvilsomt vært gjort mer ut av. At «Modern Love» er lagt som ekstramateriale er greit, men man funderer selvfølgelig over hvorfor denne ikke er inkludert i hovedprogrammet. Ekstramaterialet er ellers i hovedsak klipp og trailere fra andre Gabriel-DVD-er, så veldig spennende er ikke dette.

Det skal også sies at det hadde vært å foretrekke at videoene ble presentert kronologisk, da det hadde gitt et klart bedre historisk perspektiv, men det er uansett så mye god underholdning her at man som seer hygger seg både med det visuelle, og selvfølgelig det musikalske.

Jan Dahle

Historisk videoinnovasjon

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..