Fenomenalt fra Dave Grohl

Foo Fighters_Sonic Highways (DVD)
Foo Fighters «Sonic Highways»
RCA
6

«Sonic Highways» er ikke nødvendigvis lagd med tanke på Foo Fighters-fansen, for her har vi en DVD/TV-serie for alle som er musikkinteresserte. Bakgrunnen for produksjonen er å dokumentere innspillinga av bandets siste tilskudd til diskografien, men dette gjøres på en måte som er mer musikkhistorie enn en Foo Fighters-dokumentar.

Albumet, som bærer samme tittel som DVD-en, er innspilt i åtte studioer rundt i USA. Denne serien tar oss dermed med til hver enkelt by bandet besøkte på veien. Det vi så får er i hovedsak hver bys musikkhistorie, fortalt gjennom Dave Grohls kommentarer og intervjuer med lokale artister. Dette fungerer ypperlig, mye takket være Grohls kjærlighet til musikken.

Vi så det i «Sound City», og ser det igjen, at denne mannen er oppriktig opptatt av musikk. Dave er en av rockens største stjerner, men han har så tydelig fortsatt den tolv år gamle musikkfanen i seg, og det sammen med den jordnære og joviale fremtoninga hans gjør ham til en mester på slike dokumentarer. Grohl viser rett og slett at det er mulig å være klodens kuleste rocker, og samtidig være fan, og det vinner han mye på.

Turen går først til Chicago, der Steve Albinis studio, Electric Audio, er åsted for innspillingene. Nettopp studiotiden vies det ikke mye tid til, men derimot får vi servert Chicagos musikalske utvikling fra Muddy Waters og Buddy Guy, via Cheap Trick, til punk og Naked Raygun. Det hele presenteres med intervjuer med blant andre Guy og Cheap Tricks Rick Nielsen. Sistnevnte får vi også se gjøre sine pålegg til platas åpningsspor, «Something From Nothing». Hver episode avsluttes for øvrig med en video av bandet som fremfører episodens låt.

Vi beveger oss videre til Washington, D.C. og omegn, og dermed får vi også et innblikk i Grohls oppvekst frem til han blir trommis for de lokale heltene i Scream. Dit kommer vi via go-go-genren med Trouble Funk og Chuck Brown, via punk, Bad Brains, og historien om Dischord Records.

Nashville-episoden byr utelukkende på country, fra Willie Nelson og Dolly Parton frem til Zac Brown. Samtidig ser vi hvordan Foo Fighters’ innspilling lar seg farge av byen og miljøet.

Deretter presenteres Austin, mye basert rundt den legendariske TV-serien «Austin City Limits», samtidig som vi igjen møter Willie Nelson. Også 13 Floor Elevators og Roky Erickson, Stevie Ray Vaughan, og Butthole Surfers er blant artistene som presenteres, før det legges vekt på South By Southwest.

Det blir mye Pat Smears historie – selvfølgelig inkludert The Germs – når Foo Fighters ankommer Los Angeles, der det også legges vekt på historien rundt det utvalgte studioet, Rancho De La Luna. DJ-en Rodney Bingenheimer blir en av hovedpersonene her, mens det også brukes tid på The Runaways og Kyuss. Et stort høydepunkt er utvilsomt å se Taylor Hawkins i lykkerus mens Joe Walsh legger soloen på «Outside».

I kontrast til Los Angeles’ rockescene blir det fokus på jazz og funk, og Dr. John, Allen Toussaint, og The Meters, når bandet ankommer New Orleans. Hele serien har en veldig feel good-stemning, og opptakene der gutta jammer med lokale musikere er ikke noe unntak.

I Seattle besøker Foo Fighters Robert Lang Studios, der Nirvana gjorde sine siste innspillinger, og Foo Fighters sine første. Her får vi også se en smått skamfull Grohl lytte til gamle taper, mens byens musikalske historie fortelles gjennom The Sonics og Heart, før vi er fremme ved grungen, og naturlig nok Nirvana.

Siste episode tar oss til New York City, der vi går tilbake til Woody Guthrie, før vi når syttitallet med Kiss og Ramones. Også hip hopens tilblivelse dekkes, fra ståstedet til Beastie Boys, Run-D.M.C. og Public Enemy, og som i serien ellers er historiefortellingen ypperlig.

«Sonic Highways» er altså så glimrende musikkhistorisk sett at det ikke på noen måte trengs et forhold til Foo Fighters for å kunne nyte serien til det fulle.

Ekstramaterialet byr på litt ekstra intervjusnutter med flere av de medvirkende artistene, blant andre Joan Jett og Billy Gibbons, og ellers er det bortimot to timer med opptak fra innspillinga av Foo Fighters’ siste album. Dermed får fansen av bandet også sitt, og alle er fornøyde.

Jan Dahle

Reklame
Fenomenalt fra Dave Grohl

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..