Fra prog til pophits

Genesis - Sum Of The Parts
Genesis «Sum Of The Parts»
Eagle Vision
4

Genesis holdt sin siste konsert i 2007, men arven etter de britiske prog-legendene lever videre. Nå er også historien foreviget på DVD i form av dokumentaren «Sum Of The Parts».

Når historien om Genesis skal fortelles må vi tilbake til sekstitallet for å finne begynnelsen på eventyret, og her får vi høre historien fortalt av blant andre originalgitarist Anthony Phillips og bandets første produsent, Jonathan King.

Naturlig nok bygger hele innledningen opp mot tiden da Steve Hackett og Phil Collins har funnet sine plasser i bandet, og den legendariske kvintetten bestående av de da ferske gutta på henholdsvis gitar og trommer, bassist Mike Rutherford, tangentist Tony Banks, og ikke minst sanger Peter Gabriel, er et faktum. Utgivelsen av «Nursery Cryme» er den virkelige begynnelsen for denne besetningen, og med det starter reisa for alvor.

Historien beveger seg gjennom en gradvis oppbygging av popularitet, via Gabriels tidvise galskap innen kostymebruk, til bandet begynner å falle fra hverandre i forbindelse med det nå klassiske albumet «The Lamb Lies Down On Broadway». Det hele fortelles ved hjelp av intervjuer med bandets medlemmer, journalister, og andre som på en eller annen måte var der da det skjedde.

Artig er det at kvintetten er samla igjen for å la seg intervjue til «Sum Of The Parts», og nå nesten 40 år etter har ikke gutta noen problemer med å fleipe med datidens problemer innad i bandet.

Vi får videre høre hvordan fem etter hvert ble til tre, noe som ble poengtert med albumtittelen «…And Then There Were Three…». Samtidig begynner også den større kommersielle suksessen, og vi følger bandet, solokarrierene til Peter Gabriel, Phil Collins og Tony Banks, og Mike + The Mechanics gjennom det suksessfulle åtti- og nittitallet.

Det er klart halvannen time blir i snaueste laget når så omfattende karrierer skal dokumenteres, og dermed oppstår det mangler og hull i historien. Blant annet nevnes ikke perioden med Ray Wilson bak mikrofonen i det hele tatt. En brukbar innføring i Genesis’ historie er dette likevel, men for fans med kunnskap rundt bandet er det lite å hente.

Som bonusmateriale er det lagt på en halv time med ekstra intervjuer, hvilket betyr at vi får litt mer detaljer rundt enkelte emner.

Jan Dahle

Fra prog til pophits

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..