Royal historieleksjon

Queen_Live At The Rainbow (Box)
Queen «Live At The Rainbow ’74»
Virgin
5

Queen-fansen har lenge etterlyst den legendariske London-konserten fra høsten 1974 på digitale disker, og nå er endelig tiden inne for å legge den gamle VHS-en i skapet. Ekstra gledelig er det også at det er den komplette konserten som slippes, og ikke det nedklipte utdraget vi er kjent med fra før.

Bildekvaliteten er strøken, noe man merker seg allerede i det den langhårete kvartetten går ut av bildene mens «Procession» går som intro. «Now I’m Here» sparker i gang showet og det er et rått Queen som inntar scena, men det skal også påpekes at bandet alltid var hardere i kantene i konsertsammenheng enn på plate.

Det er uansett et Queen som er ute for å promotere sitt tøffeste rockealbum, «Sheer Heart Attack», som her er festa til film. Dermed er det et ungt og sultent band som åpenbarer seg, der sceneproduksjonen naturlig nok er minimal, men man kjenner likevel igjen prinsippet i lysriggen som etter hvert skulle vokse seg betydelig større.

Freddie Mercury er i sitt sjarmerende ess, gutta rundt ham korer glimrende, og det musikalske er upåklagelig. Etter en innledningssekvens, der «Ogre Battle» sitter ypperlig, roes det litt ned med «White Queen (As It Began)», og gjennom 80 minutter viser Queen sitt musikalske mangfold.

Freddie setter seg på pianostolen for «Flick Of The Wrist», en posisjon han inntar flere ganger, og ikke minst til datidens fenomenale hitsingel «Killer Queen». Synd, og noe snodig, er det at denne godbiten puttes inn i en medley, men fortsettelsen med «The March Of The Black Queen» er tøff nok den.

Både Brian May og Roger Taylor har sine solospotter, og førstenevnte har allerede her fått på plass mange av elementene som fortsatt henger med i mannens solo. Taylor byr for øvrig på seg selv i et avbrudd i den strålende «Keep Yourself Alive».

Rocketroikaen «Seven Seas Of Rhye», den beinharde «Stone Cold Crazy», og «Liar» gjør seg godt mot slutten av hovedsettet, før «In The Lap Of The Gods… Revisited» er et fint punktum på showet. Litt mer ujevnt blir det når bandet er over i ekstranumrene, for rock’n roll-covere av typen «Big Spender» og «Jailhouse Rock» blir lite interessante i Queen-sammenheng.

Til tross for den lille nedturen mot slutten er dette en veldig god konsert, og det vi blir servert er en god dokumentasjon på et tidlig Queen, som var på full fart mot stjernehimmelen. Det hele er også veldig bra produsert med tanke på hvor gammelt materialet er. Bildekvaliteten er ikke den samme på de ti minuttene med bonusmateriale, som er henta fra Rainbow-konserten i mars 1974, men for de som ikke har sett dette opptaket tidligere er det interessant.

«Live At The Rainbow ’74» kommer i mange formater, og du får blant annet begge Rainbow-konsertene på CD. Det som er mest interessant i den sammenhengen blir vårkonserten, som varer i overkant av en time. Låtmessig er det mye det samme som på den påfølgende turneen, men «Great King Rat», «The Fairy Feller’s Master-Stroke», «See What A Fool I’ve Been», og en rock’n Roll-medley skiller seg ut fra videomaterialet. CD-en gir også et godt innblikk i bandets utvikling fra mars til november. Igjen er produksjonen god, så dette er materiale det er verdt å ha.

Foruten separat DVD, Blu-ray, CD og vinyl, kommer herligheten også i en boks som inneholder både DVD, Blu-ray, og begge CD-ene. I tillegg inneholder boksen blant annet poster og billetter fra de aktuelle konsertene, buttons, opptrykk av konsertprogram, og turneplan. Viktigst når det gjelder denne luksusversjonen er uansett boka i LP-format, der du blant annet får masse flotte bilder fra perioden, litt historikk, og et Freddie Mercury-intervju.

Konklusjonen er at ingen Queen-fan kan leve uten «Live At The Rainbow ’74», og når nettene nå etter hvert blir lange er det å ønske seg herligheten som boks en strålende ide.

Jan Dahle

Reklame
Royal historieleksjon

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..