Musikalsk og visuell magi

The Who_Quadrophenia - Live In London
The Who «Quadrophenia – Live In London»
Geffen
6

The Who valgte å markere klassikeren «Quadrophenia» og dens 40-årsjubileum med en konsertrunde, som etter noen måneder på veien endte opp på Londons Wembley Arena. Der ble begivenheten foreviga, og resultatet er å finne på opp til flere formater.

Det er ren musikalsk nytelse og visuell fortreffelighet som møter deg når du legger «Quadrophenia – Live In London» i spilleren, for her har alle parter, fra band til produksjonsteam, levert et mesterverk av en DVD.

Låtmessig er det selvfølgelig ingen overraskelser eller krumspring i vente når kveldens hovedmeny åpner med «I Am The Sea» og filmklipp på skjermen, så dermed får du i løpet av halvannen time også akkurat hva du er ute etter. Det hele sparkes oppskriftsmessig skikkelig i gang med «The Real Me», og bandet låter særdeles bra. Når lydproduksjonen også er helt upåklagelig kan ikke det musikalske feile.

Det visuelle er også ypperlig produsert, der bandet på scena mikses med filmene som går i bakgrunnen. Dette kunne fort blitt småkaotisk, men her er det gjort på utrolig smakfullt vis, og du blir nærmest dratt med inn i skjermen.

I motsetning til da The Who var ute med «Quadrophenia» i 1996-97 – en turne vi fikk oppleve i Oslo Spektrum – er det denne gangen ikke med ekstravokalister som spiller de forskjellige karakterene. Dermed er det bandet selv som står for all vokal, noe som betyr at Pete Townshend finner plassen ved mikrofonen for «Cut My Hair» og «Drowned», mens bror og gitarist Simon Townshend synger «The Dirty Jobs».

Roger Daltrey på sin side låter overraskende frisk, og han gir alt i blant annet en energisk versjon av «5:15». Her dukker også avdøde John Entwistle opp på skjermene, mens han drar en heftig bassolo. Også Keith Moon bidrar når han dukker opp via video og synger sine deler av «Bell Boy».

«The Rock» visualiseres med 50 år med historie, som inkluderer mye død og elendighet, mens bandet igjen overbeviser stort. Når hovedretten så avsluttes med «Love Reign O’er Me» har The Who levert noe av det mest overbevisende du kan finne i DVD-hylla. Dermed er det bare en seiersrunde igjen i form av bonusmaterialet.

Ekstrastoffet er noe så enkelt som kveldens ekstranumre, og dermed snakker vi om en liten hitparade. Visuelt er det hele nå mer ordinært, men musikalsk er det fortsatt ikke noe å sette fingeren på. Med låter som «Pinball Wizard», «Baba O’Riley» og «Won’t Get Fooled Again» kan da heller ikke gutta gå på trynet, og da er det bare å nyte energien fra de aldrende menn. Atter en gang er det også bare å slå fast at Pete Townshend har rockens heftigste vindmøllesving.

Herligheten kan kjøpes både som DVD, Blu-ray, CD, eller i en flott boks som inneholder alle disse formatene. Som et tillegg byr boksen også på 5.1-miksen av studioversjonen av «Quadrophenia».

Jan Dahle

Musikalsk og visuell magi

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..