Konsertklassiker i boksform

Deep Purple_Made In Japan (Super Deluxe)
Deep Purple «Made In Japan – Super Deluxe»
Universal
6

Et av rockehistoriens mest klassiske livealbum kommer her i boks- og nerdformat, der innholdet er fire CD-er og en DVD. I tillegg er det med ei flott bok i LP-format, en vinylsingel, opptrykk av turnéprogrammet fra 1972, og et par andre småting.

Denne nyutgivelsen av «Made In Japan» er altså en innholdsrik utgivelse, som musikalsk byr på de tre komplette konsertene som ble til «Made In Japan». Dermed er alt materialet fra turnéen nå endelig tilgjengelig på ett sted, til stor glede for alle som elsker å sammenligne forskjellige Deep Purple-opptak.

De tre første CD-ene består av hovedsettene fra hver enkelt av konsertene, mens den fjerde disken samler alle ekstranumrene. Dette betyr i all hovedsak tre konserter som er like hva låtutvalget gjelder – der den eneste variasjonen er at «Lucille» tar plassen til «Speed King» den andre kvelden i Osaka – men fremføringene varierer fra kveld til kveld.

Innspillingene er gjort under «Machine Head»-turnéen, og det betyr at nettopp det albumet er godt representert. Bandets ultimate åpningslåt har da også funnet sin plass der «Highway Star» sparker i gang ballet, og det låter aldeles strålende nå som alt materialet har fått en remiks. Settet fortsetter med «Smoke On The Water», før det blir et lite tilbakeblikk til «In Rock» i form av «Child In Time».

Bandet er som kjent i sitt livs form her, og instrumenteringa er bare strålende, der gutta fyres opp av hverandre. Dette betyr mye glimrende samspill mellom Jon Lord og Ritchie Blackmore, mens «Strange Kind Of Woman» byr på den legendariske vokal/gitarduellen mellom Ian Gillan og Blackmore.

«The Mule» domineres av soloen til Ian Paice, mens «Lazy» – med varierende soloer fra Jon – og «Space Truckin'» begge byr på et band som virkelig utfolder seg. Sistnevnte er det sedvanlige avslutningsnummeret, der det jammes slik bare Deep Purple kunne jamme. Bandet er likevel ikke på sitt mest utsvevende disse kveldene, og kun den første kvelden i Osaka passerer «Space Truckin'» 20 minutter.

«Black Night» er et glimrende ekstranummer, men avslutninga med «Speed King» er ikke nødvendigvis Deep Purple på høyden, selv om det er gode jampartier også her. «Lucille» er heller ingen nødvendighet i et Deep Purple-sett, men gutta tilfører også denne rock’n roll-klassikeren mye med sin løssluppenhet.

Når du får settet i tre utgaver ender du opp med en spilletid på nesten fem timer, og med det er det mye å glede seg over.

DVD-en består først og fremst av en times dokumentar, som tar for seg historien til MK2-besetningen. Vi får riktignok et tilbakeblikk til bandets spede begynnelse, men det er årene 1970 til 1973 som i hovedsak står på agendaen her. Vi får intervjuer med alle bandmedlemmene, og musikere som er inspirert av Deep Purple, og «Made In Japan» spesielt.

Veldig mye nytt blir ikke tilført historien underveis, men vi får se en del opptak fra bandets Tokyo-konsert i 1972. Litt interessant er det også å høre opptak fra Frank Zappa-konserten som omtales i «Smoke On The Water», og et lite intervju med Zappa selv om hendelsen gjør seg godt. Også historien rundt oppløsningen av Deep Purples mest klassiske besetning er interessant.

Noen små dokumentarer fra konserter på tidlig syttitall dukker opp som ekstramateriale, men dette er ting vi har sett før. Et velkjent liveopptak av «Smoke On The Water», og en video av samme låt, er det også funnet plass til.

Alt i alt blir dette en boks det er verdt å investere i hvis du virkelig er fan, der innpakninga og det ekstra innholdet gjør utgivelsen til noe du vil sette pris på å ha i hylla. For vinylsamlere finnes boksen før øvrig tilgjengelig i form av en blytung sak bestående av ni LP-er.

Jan Dahle

Konsertklassiker i boksform

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..