Historien om «Tommy» kompletteres

The Who_Sensation - The Story Of Tommy
The Who «Sensation – The Story Of Tommy»
Eagle Vision
4

Da The Who i fjor slapp en boksversjon av sin legendariske historie om «Tommy» led utgivelsen litt av fraværet av en god visuell dokumentar. Nå tettes dette hullet med utgivelsen av «Sensation – The Story Of Tommy».

Gjennom åtti minutter fortelles historien om «Tommy», og det er nok tid til at dette blir ganske inngående. Pete Townshend og Roger Daltrey uttaler seg flittig, og spesielt førstnevnte er naturlig nok i fokus her. Også de avdøde medlemmene, John Entwistle og Keith Moon, dukker tidvis opp i intervjuer plukka frem fra arkivet. Videre er også journalister og manager Chris Stamp intervjua.

Vi følger først historien om et The Who som trengte å komme seg videre fra singelformatet til å bli et albumband, via de første spede forsøk på rockeopera i form av «A Quick One, While He’s Away» og «Rael», frem til «Tommy» begynner å ta form.

Deretter får vi en god innføring i hvordan «Tommy» ble til, både musikalsk og historiemessig. Hovedpersonens utvikling blir også godt dokumentert, der han etter hvert blir til den nå velkjente flipperspillmesteren i «Pinball Wizard». Vi blir fortalt at det er litt tilfeldig at flipperspill ble guttens felt, og med det følger historien om albumet mest klassiske spor.

Både coverdesigner Mike McInnerney og manager og produsent Kit Lambert får sin del av ære og berømmelse, og Townshend selv er ikke på noen måte redd for å gi kredit der kredit hører hjemme.

Videre berøres emner som fremføring av «Tommy» i konsertsammenheng, og videre utvikling via film og teater. Det er dermed relativt nær å bli tegna en komplett «Tommy»-historie her, selv om de sistnevnte delene blir flyktig gjennomgått.

Som bonusmateriale er det en halvtimes spesial fra det legendariske tyske TV-showet «Beat Club». Her mimer The Who seg gjennom 9 låter, med Moon i typisk useriøst humør. Townshend lar seg også intervjue, og det hele blir et godt innblikk i hvordan «Tommy» ble presentert i 1969.

Jan Dahle

Reklame
Historien om «Tommy» kompletteres

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..