Rockeopera i boks

The Who_Tommy (Super Deluxe Edition)
The Who «Tommy (Super Deluxe Edition)»
Polydor
5

I form av «Tommy» slapp The Who i 1969 alle rockeoperaers mor, og sånn sett står utgivelsen den dag i dag igjen som malen på hvordan historiefortelling gjøres i dette formatet. Den nye boksen forteller også hvordan det hele tok form.

«Tommy» er historien om guttungen som blir så traumatisert i sin barndom at han mister evnen til både å snakke, høre og se, og vi følger oppveksten hans bestående av både nedturer og oppturer.

«Overture» er den musikalske innledningen, som hinter frempå om en del av det som musikalsk sett er i vente, for som rockeoperaer ofte gjør byr allerede den første sekvensen på musikalske snutter som dukker opp igjen utover i de 75 minuttene albumet varer.

Vi blir tidlig presentert for den nevnte traumatiserende hendelsen. Videre treffer vi de utrivelige slektningene Kevin og Ernie i henholdsvis «Cousin Kevin» og «Fiddle About», samtidig som det musikalske hele veien er veldig The Who.

«Underture» er en lang instrumental, som setter nettopp The Whos utrykk i fokus, og som typisk er setter trommis Keith Moon sitt tydelige preg på det hele. Pete Townshend fyller på med både akustiske og elektriske gitarer, og skaper tidvis et passe pompøst uttrykk.

Som så ofte ellers i rockeoperaformatet er summen av ingrediensene større enn selve ingrediensene, og «Tommy» er sånn sett et typisk eksempel på et album som gjør seg aller best når det spilles i sin helhet. Enkelte spor fungerer nærmest kun som overganger, og står seg dermed ikke nødvendigvis godt alene, men helhetlig er «Tommy» et glimrende musikkstykke.

Dette til tross innholder «Tommy» flere spor som også står ypperlig på egne ben, og blant bandets aller beste låter noen gang finner vi her «Pinball Wizard». Videre er det sterke komposisjoner som blant andre «Christmas», «Go To The Mirror!» og «We’re Not Gonna Take It». Dermed er også enkeltlåtene blant det ypperste The Who har gjort, men helheten er altså likevel det mest overbevisende. Og fire år senere skulle bandet overgå seg selv på rockeoperafronten med «Quadrophenia», men det er en annen historie.

Den første bonusdisken i boksen byr på så godt som hele «Tommy» i form av Townshends demoer. Det som mangler er John Entwistles låtbidrag, og med det er det et par alvorlige hull i historien. Artig er det uansett å høre Petes demoer, og på den måte å få et innblikk i hvor ferdigskrevet det hele er på dette nivået.

Soundet på demoene er i hovedsak rimelig akustisk, og det er klart det mangler mye på arrangementsbiten, men tekstene og musikken er på mange måter ferdigskrevet. Vi får også erfare at det underveis til ferdig produkt ble luka ut noen mer psykedeliske instrumentalelementer. Videre merker man seg også naturlig nok at Roger Daltreys stemme løfter materialet betydelig, sammenligna med demoene der Townshend selv står for vokalen.

Avslutter disken gjør et outtake med hele bandet som gjør «Trying To Get Through», og en studioversjon av «Young Man Blues».

CD nummer tre inneholder «Tommy» i konsertopptak, men dette blir litt overflødig da det allerede er flere slike innspillinger på markedet. Denne versjonen kalles da også «The Live Bootleg Album», og det nok for å understreke at det er et relativt rått lydbilde her. Innspillingene er gjort over flere kvelder høsten 1969, og inneholder «Tommy» slik den ble fremført på den originale turneen. Dette er helt greit, men altså ikke en strengt tatt nødvendig disk.

Hele «Tommy» er for øvrig remiksa for 5.1-lyd, og denne versjon er også å finne i boksen, og da på en Blu-ray, som for øvrig kun inneholder denne miksen. Sånn sett føles det som om noe mangler, for en dokumentar om «Tommy» hadde helt klart gjort seg.

Historien rundt «Tommy» er likevel godt dokumentert i ei 80-siders bok i LP-format, og dette er på mange måter boksens godbit. Med bilder, historikk, og tekster er det en lekker sak vi snakker om, som absolutt gjør denne utgivelsen verdt prisen.

Jan Dahle

Reklame
Rockeopera i boks

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..