Nok et raid av BBC-arkivet

The Beatles_On Air - Live At The BBC Volume 2
The Beatles «On Air – Live At The BBC Volume 2»
Apple
4

Det har gått nesten 20 år siden The Beatles og BBC første gang ga oss et innblikk i arkivet i form av «Live At The BBC», og nå får vi mer av det samme. Det vil si coverlåter og originaler i skjønn forening, ispedd litt mellomsnakk.

Den første av to disker byr i hovedsak på innspillinger fra «Pop Go The Beatles», som var The Beatles’ egen radioserie på 15 programmer sommeren 1963. Musikkvalget i serien sa mye om bandets inspirasjonskilder da gutta gjorde mye coverlåter, og de fleste av disse har vi hørt The Beatles-versjoner av tidligere. Dette blir sånn sett i hovedsak alternative versjoner, som nok er av størst interesse for de som liker å dypdykke i bandets musikk.

«Lucille», «Anna (Go To Him)», «Boys», «The Hippy Hippy Shake» og «Please Mister Postman» er blant kjenningene vi får servert, og mellom musikken får vi høre bandet småprate på typisk uhøytidelig vis, og lese brev og ønsker fra lytterne. Noen originallåter dukker også opp underveis, og da blant annet godbiter som «Please Please Me», «Misery», «Ask Me Why» og «P.S. I Love You». Passende nok avslutter «Twist And Shout», som John Lennon og The Beatles i aller høyeste grad gjorde til sin egen.

«Beautiful Dreams» og Chuck Berrys «I’m Talking About You» er de eneste låtene vi ikke har fått offisielt utgitte The Beatles-versjoner av tidligere. Disse innspillingene er henta fra «Saturday Club», og er dessverre opptakene med dårligst lyd her. Naturlig nok varierer lydkvaliteten noe på slikt materiale, men i all hovedsak er det uansett ikke sjenerende svakheter på innspillingene.

Over på den andre disken er det konsentrert veldig mye rundt innspillinger fra «Saturday Club» og «Top Gear», ispedd noen opptak fra «From Us To You». Også her er det noe mellomsnakk og små intervjusekvenser, og samtidig er det nå mer originalmateriale som blir fremført. Dette som en naturlig følge av at gutta har mer selvskrevet stoff på repertoaret ettersom vi nærmer oss slutten av 1963, og beveger oss over i 1964.

Vi får dermed alternative innspillinger av glimrende låter som «She Loves You», «From Me To You», «This Boy», «If I Fell», «And I Love Her», og ikke minst de aldeles ypperlige «I’ll Get You» og «I’ll Follow The Sun». Også her spes det på med rock’n roll-klassikere fra før The Beatles’ tid, deriblant «Money (That’s What I Want)», «Kansas City/Hey-Hey-Hey-Hey!» og «Long Tall Sally».

Et outtake av «I Feel Fine» fra «Top Gear» avslutter den musikalske avdelingen, og dette opptaket viser litt om hvordan det ble jobba i BBC-studioet for disse innspillingene.

Alt dette er interessant stoff om du ønsker mest mulig The Beatles i samlinga – og kun et par av disse innspillingene er tidligere offisielt utgitt – men er du en mer overfladiske fan av Liverpool-kvartetten er ikke dette nødvendigvis noe for deg.

Som en bonus er det lagt til intervjuer med hvert enkelt medlem, innspilt i 1965 og 1966. Selv om disse ikke er veldig spennende gir de et lite innblikk i John, Paul, George og Ringos liv på denne tiden. Dette er også en fin avveksling til de ofte flåsete intervjuene vi ellers hører og ser, så sånn sett er det et greit tillegg.

Bookleten er forseggjort, med historiene rundt hvert enkelt spor og forord fra Paul McCartney. Kevin Howlett – forfatteren bak The Beatles-boka «The BBC Archive 1962-1970» – står videre for litt historikk rundt bandets BBC-samarbeid. Dermed er «On Air – Live At The BBC Volume 2» et godt historisk dokument, samtidig som man får et bra innblikk i The Beatles’ tidlige år.

Jan Dahle

Reklame
Nok et raid av BBC-arkivet

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..