40 år på vingene

Eagles_History Of The Eagles
Eagles «History Of The Eagles»
Universal
5

Når Eagles-historien nå fortelles blir det utvilsomt mye fortellingen om Don Henley og Glenn Frey, men så er da også denne duoen de ubestridte lederne i dette amerikanske musikkeventyret.

Etter innledningen – der man blant annet hører en relativt ung Henley fortelle at dette er noe man ikke kan holde på med livet ut – er det da også ungdomsåra til nettopp Don og Glenn som presenteres. Vi får et innblikk i oppveksten til gutta i henholdsvis Texas og Michigan, og Bob Seger og Kenny Rogers er blant de første utenforstående som forteller om sitt forhold til gutta som senere skulle lede et av historiens største band.

Dokumentaren igjennom får vi servert liveklipp og private opptak mellom intervjusekvensene, og historien blir godt fortalt. I løpet av to disker, og i overkant av tre timer, blir vi dermed relativt godt kjent med Eagles og gutta som har utgjort bandet i over 40 år. Heldigvis slipper alle bandets medlemmer til, og man får med det et visst innblikk i turbulensen som tidvis har vært innad i bandet. Samtidig som Frey til en viss grad innrømmer sine diktatoriske tendenser kommer også konflikten mellom ham og Don Felder godt frem, selv om Felder her fremstår som mindre bitter enn i selvbiografien «Heaven And Hell». Dermed kan man også konkludere med at «History Of The Eagles» prøver å tegne et forholdsvis pent bilde av bandet.

Mange vesentlige navn i Eagles-historien, som J.D. Souther, Jackson Browne, David Geffen, produsentene Glyn Johns og Bill Szymczyk, manager Irving Azoff, og Linda Ronstadt bidrar underveis. Alle er med i form av ferske intervjuer, med unntak av Ronstadt, der intervjusekvensene er fra syttitallet. Også bandet selv dukker tidvis opp gjennom gamle intervjuer, men i hovedsak er altså det hele fortalt via hukommelsen.

Historien fra bandets dannelse i Los Angeles, som en følge av samarbeidet med Linda Ronstadt, via medlemsbytter – og dertil uoverensstemmelser – er interessant, og tidvis underholdende. Med inntredenen til Joe Walsh får også bandet tilført sin dose galskap, og gitaristen forteller da også hvordan Keith Moon var hans mentor når det kom til å leve opp til rockelivets standarder.

Omtrent samtidig begynner også de virkelige problemene å ta føring, så historien fra gigantiske «Hotel California» og frem til det definitive bandsammenbruddet i Long Beach sommeren 1980 forteller om en problemfylt periode. Dette illustreres godt med opptak fra nettopp Long Beach, der erkefiendene Felder og Frey går verbalt løs på hverandre under konserten. Med det slutter også del en av «History Of The Eagles», der de to timene som omhandler syttitallet er det klart beste og mest interessante stoffet.

Den andre DVD-en følger i hovedsak Frey og Henley gjennom åttitallet – det var tross alt de to som utmerka seg i dette tiåret – før vi får historien om det første gjenforeningsforsøket, der Frey satte seg på bakbeina. Deretter går historien via den uhøytidelige sammenkomsten i forbindelse med hyllestplata «Common Thread» – der Eagles stilte i videoen til Travis Tritts versjon av «Take It Easy» – til «Hell Freezes Over» i 1994.

Walsh er ærlig om både alkohol- og kokainmisbruk, og det legges underveis heller ikke skjul på at flere i bandet var glad i pulver på syttitallet. Konflikten mellom Felder og Frey toppes med at førstnevnte ryker ut av bandet i 2001, og det er også det mest dramatiske som ligger i Eagles’ historie etter gjenforeninga. Sånn sett er ikke denne delen av historien like spennende som del en, og dermed klokker også disk to inn på under 70 minutter.

Den siste disken er en konsertinnspilling fra mars 1977, og dette er usedvanlig godt stoff. Både bildekvaliteten og lydproduksjonen er upåklagelig, men dessverre føler man seg litt snytt når det viser seg at vi blir avspist med et 45 minutters redigert opptak. Glimrende versjoner av blant andre «Hotel California», «New Kid In Town», herlige «Lyin’ Eyes», Walsh sitt signaturnummer «Rocky Mountain Way», og «Take It Easy» er ren nytelse, men samtidig ønsker man så inderlig å se den komplette konserten.

«History Of The Eagles» er uansett fire timer enhver Eagles-fan vil nyte, men samtidig skal man altså ha i bakhodet at det utvilsomt tegnes et relativt glansa bilde av bandets ledere, og at det nok ikke er full ærlighet hele veien.

Jan Dahle

Reklame
40 år på vingene

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..