Flyr over Amerika i ny innpakning

Wings_Wings Over America
Wings «Wings Over America (Archive Collection)»
MPL
5

Etter et par år med en litt forsiktig start la Paul McCartney og hans Wings ut på sin største turne i 1975, og med det bandets eneste verdensturne. Da kvintetten inntok Amerika våren og sommeren 1976 var tiden inne for å dokumentere bandets livesett, og det ble gjort både med plate og film. Platevarianten ble «Wings Over America», som ble sluppet som et trippelalbum, og senere som dobbel CD. Når vi nå får dette materialet i ny innpakning er det flere formater å velge mellom, og du kan dermed plukke med deg kun originalalbumet, eller gå for luksusversjonen i boksformat med ekstra disker, bøker og mye annet.

Etter solide skiver i form av «Band On The Run» og «Venus And Mars» kunne Wings i 1975 sette sammen et sterkt konsertprogram, samtidig som «Wings At The Speed Of Sound» ble sluppet tidlig året etter, og dermed kunne tilføre showet enda mer. Resultatet er to timer med Wings på sitt absolutt beste, der åpningstroikaen «Venus And Mars», «Rock Show» og «Jet» setter standarden. Bandet er for øvrig utvida med blåsere, noe som fungerer godt, og som setter stort preg på blant andre «Silly Love Song».

Det hele er til tider gitardominert og ganske så tøft i uttrykket, noe som kommer frem tidlig i settet i form av den glimrende «Let Me Roll It». Låtmaterialet ellers er også sterkt, der «Picasso’s Last Words (Drink To Me)», «Listen To What The Man Said», «Letting Go», «Band On The Run» og «Hi Hi Hi» er blant høydepunktene. Alt blir også fremført av et solid band, som låter sultent.

Denne turneen markerte også Pauls første tilbakeblikk på Beatles-materiale, og dermed trekker Wings frem «Lady Madonna» og «The Long And Winding Road», før vi senere får et akustisk sett som blant annet byr på «I’ve Just Seen A Face» og «Yesterday». Uansett er det Wings-materialet som står i fokus, og bandet fremstår også i aller høyeste grad som et band, der Denny Laine tidlig synger «Spirits Of Ancient Egypt», mens Jimmy McCulloch tar mikrofonen under «Medicine Jar». Resultatet er alt i alt et veldig sterkt livealbum.

Boksversjonen av «Wings Over America» byr på en ekstra CD, og her er det 8 spor innspilt i San Francisco på 1976-turneen som står på programmet. Alle låtene er også finne på originalalbumet, så disse alternative innspillingene er nok først og fremst av interesse for samlere som aldri får nok.

Siste disk i luksusversjonen er en DVD som først og fremst består av 1979-dokumentaren «Wings Over The World». Her følger vi McCartney fra det tilbaketrukne livet i Skottland i 1971 til Wings’ fødsel, og senere konsertvirksomhet. Dette fører oss via Australia i 1975 – der komiker Norman Gunston i typisk stil tar over når anledningen byr seg – frem til Amerika i 1976. Hovedvekten ligger på nettopp «Wings Over America»-turneen, og gjennom 73 minuttene får vi da også mye musikk derfra. Livematerialet er uansett ikke unikt for sammenhengen siden det er henta fra «Rockshow», men ispedd intervjuer og klipp fra livet på veien blir dette likevel interessant.

En fotosekvens som dokumenterer Amerika-besøket i 1976 er en liten bonus, som avrunder en god reutgivelse av «Wings Over America».

Jan Dahle

Reklame
Flyr over Amerika i ny innpakning

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..