Dave Grohls kjærlighet til et miksebord

Sound City
Diverse Artister «Sound City»
RCA
5

Foo Fighters-frontmann Dave Grohl har av ren kjærlighet til Sound City Studios – som var operativt fra 1969 til 2011 – laget «Sound City», som forteller studioets historie. Dette gjøres ved hjelp av intervjuer med mange av de ansatte, og ikke minst flere av artistene som brukte studioet flittig.

Det hele åpner med Grohls historie om Nirvanas tur fra Seattle til Los Angeles, der «Nevermind» skulle spilles inn i 1991. Deretter følger vi livet i Sound City fra oppstarten – der blant andre produsent Keith Olsen var med fra tidlige dager – mens Neil Young er første artist ut når han forteller om tiden rundt innspillinga av «After The Gold Rush».

Dokumentaren handler også mye om det nå legendariske Neve-miksebordet i studioet, samtidig som det snakkes en del om studiotekniske detaljer, der produsenter og teknikere har sitt å fortelle. Dette gjøres uten at det blir for tørt og teknisk, og «Sound City» blir dermed aldri kjedelig eller stillestående.

Blant historiene vi blir fortalt er hvordan Buckingham Nicks ble oppdaga av Mick Fleetwood, noe som deretter førte til Fleetwood Macs nye besetning og «Fleetwood Mac»-albumet. Tom Petty er også en av filmens gjengangere, og hans første møte med Sound City i forbindelse med opptakene til «Damn The Torpedoes» blir godt dokumentert.

Et annet vesentlig artistnavn er Rick Springfield, som var knytta opp mot studioet på flere måter. Videre får seeren et kjapt innblikk i studioets betydning for Sunset Strips gryende hardrock-scene på midten av åttitallet, før Sound City får problemer med å henge med i svingene. Samtidig går Keith Olsen ut for å starte sitt eget suksesstudio i form av Goodnight L.A.

I overgangen mellom åtti- og nittitallet går det dårlig for Sound City, men det da relativt ukjente Nirvana skaper med «Nevermind» ny interesse for studioet, som tviholder på det analoge. Naturlig nok er nettopp «Nevermind»-historien en hovedsekvens her, og deretter får vi se hvordan blant andre Rage Against The Machine og Johnny Cash benytter seg av studioet.

Etter nedleggelsen bestemmer Dave Grohl seg for å redde miksepulten, og installerer denne i sitt eget Studio 606. Der får vi innblikk i hvordan artister som Stevie Nicks, Trent Reznor og Paul McCartney spiller inn det som har blitt filmens soundtrack, «Sound City – Real To Reel». Dette er for øvrig også et album det er verdt å investere i.

Det hele er godt fortalt, og er du interessert musikk og musikkhistorie er du garantert et par veldig fine timer i godstolen med «Sound City». Får du ikke nok etter å ha sett selve dokumentaren, er det som ekstramateriale tre kvarter med mer inngående blikk på innspillingene med Corey Taylor, Rick Nielsen, Lee Ving, og et par av Rage Against The Machine-gutta i Studio 606.

Jan Dahle

Reklame
Dave Grohls kjærlighet til et miksebord

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..