Provokasjon og humor i skjønn forening

Rammstein_Videos 1995-2012
Rammstein «Videos 1995-2012»
Universal
5

Rammstein har alltid vært et særdeles visuelt band, og sånn sett er videoformatet naturlig nok som skapt for den tyske sekstettens uttrykk. En komplett videosamling har dermed vært etterlengta (det har tross alt gått ti år siden «Lichtspielhaus»), og en slik ble først sluppet i 2011, men da i den forholdsvis dyre boksversjonen av «Made In Germany». Denne var det også produksjonsproblemer med, så utgivelsen var lenge vanskelig å få klørne i. Dermed er nok «Videos 1995-2012» en utgivelse å glede seg over for de fleste, og ikke overraskende finner vi noe ekstra her i forhold til på «Made In Germany».

Allerede fra første stund, med «Du Riechst So Gut», er det tydelig at Rammstein omfavner musikkvideoens muligheter, og gjennom de neste 17 åra benyttes videoene både til historiefortelling, provokasjon, og mer rene kunstneriske innfall. Vi opplever alt fra homoerotikk i «Mann Gegen Mann», en gjenfortelling av «Snehvit Og De Syv Dvergene» – selvfølgelig veldig rammsteinifisert – i «Sonne», og bandet på fjelltur i «Ohne Dich», til ren porno i «Pussy».

Sistnevnte er naturlig nok å finne i sin mindre grove versjon her, men alt i alt får vi Rammsteins samlede videoverker. Dette betyr også noe humor og uhøytidelighet, noe som toppes med Till Lindemanns begravelse i «Haifisch», der Henry Rollins og James Hetfield «prøves ut» som nye vokalister. Dette er med andre ord god underholdning fra begynnelsen til de avsluttende, og helt ferske, videoene til «Mein Herz Brennt».

I tillegg til promoene er det en dokumentar til hver enkelt video, og dette drar spilletiden på denne trippeldisken opp i mer en sju og en halv time. De eldste videoene ble det ikke originalt laget «making of»-videoer til, og dermed er disse spilt inn i 2011. På mange måter er det mer interessant enn å se dokumentarene laget på settene, da vi her får høre guttas syn på ting i ettertid, i stedet for midt i promoperioden. Dette setter ting mer i perspektiv, men også en del av materialet fra selve videoinnspillingene er interessant.

Siden vi til tider snakker om dokumentarer på opp mot halvtimen blir det ganske omfattende, og på en måte forteller alt dette materialet bandets historie. Dermed er også «Videos 1995-2012» en absolutt nødvendighet for fansen, enten du har sett videoene utallige ganger, eller mange av disse er nytt stoff for deg.

Jan Dahle

Reklame
Provokasjon og humor i skjønn forening

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..