Fra samfunnstrussel til familieunderholdning

The Rolling Stones_Crossfire Hurricane
The Rolling Stones «Crossfire Hurricane»
Eagle Vision
5

50 år med The Rolling Stone kan naturligvis ikke gå upåakta hen, og jubileet ble da også markert sist høst med en håndfull konserter, og lansering av dokumentaren «Crossfire Hurricane». Nå har filmen også funnet veien ut til publikum på digital disk, og dermed er det bare å benke seg foran TV-en for en rock’n roll-leksjon.

«Crossfire Hurricane» er satt sammen av mengder med arkivklipp som konsertopptak, private filmer fra turnélivet, nyhetsreportasjer, og gamle intervjuer. Det hele er sydd godt sammen med ferskt intervjumateriale – med alle nålevende bandmedlemmer – som nærmest brukes som fortellerstemmer over den visuelle historiefortellinga. Brian Jones kommer på sin side til ordet gjennom det tidligste intervjumaterialet på film.

Vi følger The Rolling Stones fra den spede begynnelse, og opp mot oppvåkningsøyeblikket da gutta skjønte at det ikke var noen fremtid i det å være et coverband. Samtidig får vi se tidlige konsertopptak der scena nærmest invaderes av fansen, og senere får vi et innblikk i opptøyene som gjerne fulgte med bandets konserter. Det hele fremstår som nesten absurd i dag, men samtidig forteller dette mye om hvordan musikkbransjen, fansen, og samtidig samfunnet, har vært i forandring de siste 50 år.

Vi følger ei reise gjennom psykedelia og dop – inkludert Keith Richards stadige klammeri med lovens lange arm – frem til Brian Jones er så ute at han knapt fungerer, med påfølgende fot bak fra resten av bandet, og den fatale svømmeturen. Bilder fra Jones begravelse og Mick Taylors ilddåp foran en halv million publikummere i Hyde Park fører så bandet over i neste fase, og med det en periode som skulle etablere The Rolling Stones som det ultimate rockebandet.

1969-turnéen resulterte i det glimrende livealbumet «Get Yer Ya-Ya’s Out!», som i høyeste grad understreker at The Rolling Stones nå hadde funnet liveformelen. Samtidig fikk rockeverden seg en smell med den tragiske Altamont-konserten, som er godt dokumentert her, men uten at det tilføres noe nytt visuelt sett for alle som har sett «Gimme Shelter». Guttas ord om hendelsen er det derimot interessant å høre.

Fremdriftstempoet på dokumentaren øker drastisk når vi kommer innover på syttitallet, der vi blant annet blir vitne til bandets opphold i Frankrike – som også er godt dokumentert i «Stones In Exile» – og at Taylor overlater plassen til Ronnie Wood. Videre blir liveklipp kombinert med historien rundt Richards arrestasjon i Toronto, med påfølgende avgjørelse om at dopbruket måtte reduseres.

Historien avslutter med gigantturnéen i Statene i 1981, og med det et Rolling Stones som på mange måter er på høyden som liveband. Etter dette har det strengt tatt ikke skjedd mye revolusjonerende eller sjokkerende (om vi ser bort fra Bill Wymans damehistorier), så dette er vel et greit sted å sette punktum når den hele og fulle historien ikke skulle fortelles. Det er også klart at 111 minutter betyr at det hele blir litt overfladisk, og for eksempel blir knapt en platetittel nevnt, så dette er ikke DVD-en for deg som ønsker et dypdykk i The Rolling Stones’ historie. «Crossfire Hurricane» er ikke The Beatles’ «Anthology», for å si det på den måten.

Bonusmaterialet byr på to livelåter fra Tyskland i 1965, og ellers intervjuer med regissør Brett Morgan og andre involverte på produksjonssiden. Det er altså ikke all verden med tilleggsstoff, men dokumentaren i seg selv er verdt prisen, selv om den altså blir noe overfladisk.

Jan Dahle

Fra samfunnstrussel til familieunderholdning

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..