Et turneliv på hell

Queen_Hungarian Rhapsody
Queen «Hungarian Rhapsody – Live In Budapest»
Universal
5

Queens siste turné gikk av stabelen sommeren 1986, og selv om ingen visste det den gang skulle altså disse konsertene bli legendariske som Freddie Mercurys siste liveopptredener. Dokumentasjonen av bandets siste uker med konsertvirksomhet er heldigvis god, og på DVD-fronten har allerede «Live At Wembley Stadium» blitt sluppet med mengder av ekstramateriale. Nå er tiden inne for utgivelse nummer to fra turnéen, «Hungarian Rhapsody – Live In Budapest».

I motsetning til London-opptaket har ikke filmen fra Budapest vært mulig å forlenge i forhold til den gamle VHS-utgivelsen, så hva vi får her er fortsatt et 90 minutters utdrag. Det uredigerte originalmaterialet eksisterer rett og slett ikke lenger, og det er virkelig synd, for denne konserten gjør seg bedre enn Wembley-showet.

Bandet var i godform denne sommeren, og det var et heftig rockeband som møtte publikum. Filmen fra i Budapest fremviser fra første stund dette på fenomenalt vis, der «One Vision» åpner showet. Rockere som «Tie Your Mother Down», «Seven Seas Of Rhye» og «Tear It Up» kommer tidlig i konserten, og setter med det Brian Mays gitar i førersetet. Freddie Mercury er i slag, og som alltid en glimrende frontmann. Med stødig komp fra Roger Taylor og John Deacon sparker Queen dermed godt ifra seg.

Få band har flere hits enn Queen, og slagerne kommer dermed tett som hagl, og det mikses godt mellom det den gang ferske materialet som «A Kind Of Magic» og «Friends Will Be Friends», og allerede etablerte klassikere som «Under Pressure», «Bohemian Rhapsody» og «We Will Rock You». Dødpunkter blir det dermed aldri.

Innimellom konsertopptakene dukker det opp sekvenser med gutta i diverse aktiviteter rundt i Budapest, og vi får dermed glimt av Mercury som besøker et galleri, May som flyr ballong, Deacon som rusler rundt i byen, og Taylor på gokartbanen. Det er uansett musikken som står i fokus, og vi får en herlig «Who Wants To Live Forever», med ypperlig soloarbeid fra May. «I Want To Break Free» er fenomenal i den mer gitarbaserte liveversjonen, og «Now I’m Here» rocker som vanlig.

Det akustiske partiet byr på alltid nydelige «Love Of My Life», som her blir litt mindre allsangdominert enn vi ofte opplever på liveopptak med Queen. Artig er det også at gutta gjør den ungarske folkevisa «Tavaszi Szél Vizet Áraszt», men det er litt unødvendig at bandet slår seg over på rock’n roll-covere. Her er uansett bare «Tutti Frutti» beholdt, men det skal påpekes at om du kjøper riktig versjon av denne utgivelsen får du den komplette konserten med på CD.

«Hammer To Fall» sparker seriøst rumpe, og her blir tangentist Spike Edney også med som ekstragitarist. Deretter følger seiersrunden i form av blant andre «Crazy Little Thing Called Love», «Radio Ga Ga» og avslutteren «We Are The Champions», og med det er Queen i mål som vinnere nok en gang. Når det hele også både ser og høres fortreffelig ut i denne nye digitale versjonen er det lite å sette fingeren på, annet enn at konserten altså er redigert.

En halvtimes dokumentar som dekker perioden fra «Live Aid» i 1985 til turnéavslutninga i 1986 er ekstramateriale, og denne er utelukkende satt sammen av opptak fra den gang. Vi har sett dette materialet tidligere, men som en kjapp gjennomgang av et år i Queens historie fungerer det uansett godt.

Jan Dahle

Reklame
Et turneliv på hell

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..