Britisk nittitallshistorie

Manic Street Preachers_Generation Terrorists
Manic Street Preachers «Generation Terrorists – Legacy Edition»
Columbia
5

Det skjedde mye innen britisk rock første halvdel av nittitallet, og blant bandene som åpenbarte seg var walisiske Manic Street Preachers. Kvartetten hadde sluppet en håndfull singler før albumdebuten kom i 1992 med den nå klassiske «Generation Terrorists». Tjueårsjubileet blir som seg hør og bør markert med denne reutgivelsen, der det bys på to ekstra disker.

Det er med drivende rett frem gitarrock gutta åpner ballet, der den gode singelen «Slash’n Burn» sparker godt ifra seg med sitt The Cult-preg. Utover på albumet er det så et variert – nesten schizofrent – uttrykk som står på programmet, der vokalist James Dean Bradfield setter sitt særpreg på soundet.

Med den melodiske «NatWest-Barclays-Midlands-Lloyds» fortsetter det 73 minutter lange albumet på solid vis. Når det er nevnt må det også legges til at det å debutere med et i vinylsammenheng dobbeltalbum er ganske så ambisiøst, og det skal nok sies at plata med fordel kunne vært trimma ned med noen spor.

Det er uansett flere sterke kutt på gang, og da først «Born To End», før den glimrende «Motorcycle Emptiness» overtar. Her leverer Bradfield noen usedvanlig flotte gitarlinjer, samtidig som vi også opplever den herlige sårheten Manic Street Preachers har i musikken når det roes litt ned. Dette er rett og slett en seriøs ståpelslåt.

Dessverre er ikke produksjonen like sterk albumet igjennom, noe blant andre «You Love Us» og «Tennessee» er eksempler på. Tidvis låter trommene for programmert, og det trøkket som er i for eksempel «Slash’n Burn» savnes på enkelte spor. Dermed opprettholdes heller ikke standarden fra albumets fire første kutt hele veien.

Noe av ujevnheten kan for øvrig understrekes med «Repeat», som dukker opp i to versjoner. Først med parentestittelen «Stars And Stripes», og deretter med «UK» som undertittel. Førstnevnte er et overprodusert remikseksperiment, der blant annet scratching er en del av lydbildet. Dette er ikke heldig, men derimot er den mer rett i trynet «UK»-versjonen fortreffelig rock.

Med kassegitarer og piano i «Little Baby Nothing» – der pornostjerne Traci Lords synger duett med Bradfield – fremviser bandet igjen ypperlig meloditeft når det kommer til det litt roligere materialet, mens pianoet også blir en del av uttrykket i den mer rocka og fengende «Stay Beautiful». «So Dead» er også smårocka og ultrafengende, og det er nettopp denne evnen til å skrive de catchy låtene som er Manic Street Preachers’ sterkeste kort.

Coveren av The Sleez Sisters’ «Damn Dog» er et godt spor mot platas slutt, men materialet blir altså noe ujevnt ettersom skiva skrider frem. På sitt beste er Manic Street Preachers her uansett helt ypperlig, og som en helhet er «Generation Terrorists» et godt album.

Som ekstramateriale finner vi så godt som alle albumets spor i alternative versjoner, og da i hovedsak fra et par demosessions. «You Love Us» er derimot representert med en tidlig singelversjonen, mens det dukker opp en særdeles luguber liveinnspilling av «Damn Dog». For det meste blir dette stoff for den harde kjerne av fans, men det er likevel interessant å høre en del av demomaterialet.

I tillegg til alternative takninger av albummaterialet er det også funnet plass til bandets glimrende versjon av «M*A*S*H»-temaet «Suicide Is Painless», to versjoner av «Motown Junk», og demoer av de småpunka «Suicide Alley» og «New Art Riot».

Det er likevel bonus-DVD-en som gjør nyutgivelsen virkelig interessant. Her åpner det med «Culture, Alienation, Boredom And Despair», en god 75 minutters dokumentar om historien rundt albumet, fortalt av hovedpersonene selv og andre nøkkelfigurer i historien. Videre er det promovideoer, TV-opptredener, og annet snacks for fansen. Alt dette er med på å gjøre denne nyutgivelsen til et omfattende dokument på Manic Street Preachers’ gjennombruddsperiode, og samtidig en reutgivelse du som fan ikke klarer deg uten.

Jan Dahle

Reklame
Britisk nittitallshistorie

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..