Sarte tolkninger


Trond Granlund «Sanger Jeg Lærte Av Jokke»
Østkantfolk

Med «Sanger Jeg Lærte Av Jokke» hyller Trond Granlund sin venn og kollega Joachim Nielsen, og med det byr mannen på et album med sine tolkninger av en håndfull utvalgte Jokke-viser. Granlund gjør dette også helt på sin måte, hvilket har resultert i ei neddempa plate.

Det er helt nedpå når «Verdiløse Menn» er første låt ut, og med det får vi oppleve Trond Granlund på sitt mest nakne. Det er da også akustiske instrumenter det i all hovedsak handler om på «Sanger Jeg Lærte Av Jokke», og med gitar, fele, bass og forsiktig perkusjonsbruk blir standarden satt her innledningsvis. Granlunds stemme tilfører også det sarte, som Jokkes tekster kler godt.

Materialet er henta fra hele nittitallet, med en liten hovedvekt på Jokkes siste album, «Billig Lykke». Tittelsporet derfra er naturlig nok på plass, og det samme er en riktig fin «Ingen Har Skylda». Også «De Fire Årstider», fra «Nykter», blir flott der den smyger seg av gårde med forsiktig gitarplukk og strykere, med fele som soloinstrument.

Videre byr Granlund på «Aldri Stol På En Fyllik», mens han i CD-bookleten forteller at han selv gikk i Jokkes «felle», slik det beskrives i teksten. Igjen er dette følsomt fremført, men i «Hr. Smith» bys det etter hvert på elektrisk gitar, og med det et litt røffere uttrykk. Også denne innledes uansett med det helt sarte, og den flotte instrumenteringa tilfører mye stemning etter hvert som det bygger seg opp.

«Jeg Er Redd» byr på litt mer, men ikke mye, tempo, og man aner Grandlunds country-inspirasjoner. Det er uansett den nevnte nakenheten som gjør Tronds tolkninger så flotte, men samtidig gjør nok dette «Sanger Jeg Lærte Av Jokke» til et album du må være i den rette stemningen for å høre på.

Naturligvis serverer Grandlund lytteren også sin versjon av «Her Kommer Vinteren», før en enda mer neddempa utgave av «Verdiløse Menn» avslutter den ordinære delen av et riktig sterkt album.

Det er videre tre bonusspor, og disse inkluderer en alternativ versjon av «Byromanse», der den ordinære versjonen er med på hoveddelen av plata. De to innspillingene Grandlund gjorde i fellesskap med Jokke er også inkludert, og først ut av disse er den riktig gode «Ut Av Byen». Dette skiller seg også godt ut fra plata ellers da det her er et mer rocka uttrykk.

Tronds versjon av Bjølsen Valsemølles «Vaterlands Bru» er også henta frem igjen, og her deler han vokalen med både Trond Ingebretsen og Jokke. Med det forteller «Sanger Jeg Lærte Av Jokke» mye av Trond og Jokkes felles historie, fra flere vinkler.

Jan Dahle

Reklame
Sarte tolkninger