
I «Månedens Steinman» skal vi denne gangen se litt på låta som står igjen som den siste storhiten Jim Steinman har vært involvert i, hvilket vil si at vi skal tilbake til 1998, og «No Matter What». Det var Boyzone som førte låta høyt opp på listene verden over, og med det blant annet inntok VG-listas topplassering seks uker på rad.
«No Matter What» har sin opprinnelse i musikalen «Whistle Down The Wind», der musikken er skrevet av Andrew Lloyd Webber, mens Jim Steinman sto for tekstene. Dette er i alle fall den offisielle arbeidsfordelinga, men man aner også noen steinmanske innslag i musikken underveis i musikalen. Om dette er Webber som har latt seg inspirere, eller om Steinman faktisk har bidratt også på musikksiden er uvisst.

«Whistle Down The Wind» var en musikal det tok tid å utforme, og den første prøveoppsetninga fant sted i Washington, D.C. i 1996. Faktisk hadde også et samarbeid mellom Webber og Steinman vært på trappene et tiår tidligere, da Steinman var aktuell som tekstforfatter til «The Phantom Of The Opera». Den gang ble det altså ikke noe av samarbeidet, men utover på nittitallet ble tråden igjen tatt opp.
Dette resulterte i at Jim i lang tid brukte det meste av kreativ energi på «Whistle Down The Wind». Da undertegnede høsten 1995 spurte Meat Loaf om hvorfor Steinman – etter storsuksessen med «Bat Out Of Hell II – Back Into Hell» – ikke var involvert i den da aktuelle «Welcome To The Neighbourhood», var Meats svar at Jim var for opptatt med Webber-musikalen.

Det skulle altså likevel ta sin tid før «Whistle Down The Wind» ble ansett som et ferdig verk, men i 1998 var tiden inne for premiere i London. I den forbindelse ble det satt sammen et stjernespekka album med tittelen «Songs From Whistle Down The Wind», der blant andre Tom Jones, Everly Brothers, Elaine Paige, Michael Ball, Tina Arena, Bonnie Tyler og Meat Loaf bidro. De tre sistnevnte med fenomenale bidrag, og Arenas glimrende versjon av musikalens tittelspor hadde fortjent betydelig mer oppmerksomhet enn den fikk da den ble sluppet på singel.
Den store singelen fra plata skulle dermed bli Boyzones versjon av «No Matter What», og med det står denne igjen som den klart mest kjente komposisjonen fra musikalen. Selve låta er en småfin ballade, som i Boyzone-versjon er kledelig produsert for den typen boyband vi her snakker om. Sånn sett bærer ikke innspillinga veldig stort preg av at den er produsert av herrene Webber og Steinman. Resultatet er fint, men samtidig mangler innspillinga litt nerve og sjel.
Boyzone ga også ut en liveinnspilling av «No Matter What» fra Wembley, og her låter det litt mindre pent og pyntelig. Tilnærma likt studioversjonen høres det derimot ut når Boyzone inntar scena på 50-årsfeiringa av Webber i Royal Albert Hall i april 1998, men denne DVD-utgivelsen er uansett en nødvendighet for alle som liker Webber, for dette er et fantastisk show.
I 1999 besøkte Boyzone Modena for å delta i en av Luciano Pavarottis tradisjonelle «Pavarotti & Friends»-konserter. Opptaket er å finne på «Pavarotti & Friends For Guatemala And Kosovo», og med Pavarottis bidrag får denne innspillinga et mer dramatisk og spennende preg. I den motsatte enden av skalaen finner vi boybandets remiks som bar tittelen «Jewels & Stone Remix», og her faller Boyzone inn i den typisk gufne dance-remiksfella.
Også Meat Loaf slapp sin versjon av «No Matter What» allerede i 1998, og det som en slags medley med ei annen «Whistle Down The Wind»-låt, «Home By Now». Dette var åpningssporet på «The Very Best Of Meat Loaf», og her stiller Steinman som produsent, sammen med sin relativt faste samarbeidspartner, Steve Rinkoff. Dette tilfører litt mer dramatikk, og da spesielt i «Home By Now»-delene. En edit av denne innspillinga er også sluppet, og der er «Home By Now»-partiene klipt vekk.

Det ble selvfølgelig også gitt ut et cast-album da «Whistle Down The Wind» ble lansert, og her får vi naturlig nok høre «No Matter What» slik den er ment å være i musikalens sceneoppsetning. Dette fungerer helt klart best i showets helhet, der musikalens barn synger låta. Det hele bygger seg opp, og blir etter hvert betydelig mer dramatisk enn popversjonene.

Når det gjelder musikalen er den basert på filmen «Whistle Down The Wind» fra 1961, der noen barn har fått det for seg at Jesus har kommet tilbake til jorden, og da til det lille stedet der de bor. Den samme historien er for øvrig også basisen for Totos «Stranger In Town».
Som for enhver musikalklassiker, og pophit, finnes det utallige coverversjoner av «No Matter What». Box Of Laces og Paradox var kjapt ute for å melke markedet med grufulle dance-versjoner, og etter hvert kom selvfølgelig en mengde musikalartister med sine versjoner på ofte overflødige skiver bestående av musikalhits. Anna Maria Kaufmann, Donny Osmond, Michael Ball, Connie Fisher og Andrea Ross er blant disse, men her snakker vi om innspillinger du kun trenger om du er håpløs komplettist.

Også Smokie har gjort sin versjon av «No Matter What» på «Uncovered Too», og uttrykksmessig er den på musikksiden mye basert på Boyzone-versjonen, men Mike Crafts vokal gir likevel denne innspillinga et annet preg. Det hele fungerer da også på sitt Smokie-vis.
Samlerne kan også lete etter en ren pianodemo av «No Matter What», her sunget av én kvinnestemme. Dette er altså betydelig mer nakent enn hva fremtidige versjoner skulle bli, så sånn sett er det interessant å høre demoen.
Jan Dahle