Mengder med nydelige gitarer

David Gilmour_Rattle That Lock
David Gilmour «Rattle That Lock»
Columbia
4

Ni år etter solokarrieretoppen «On An Island» hadde man nesten gitt opp håpet om å høre noe mer fra David Gilmour, men så ble det i sommer annonsert at den tidligere Pink Floyd-gitaristen var klar med «Rattle That Lock». Tittelsporet ble sluppet som en smakebit, og fansen kunne begynne å glede seg.

Den instrumentale «5 A.M.» åpner plata, og svevende, stemningsskapende keyboards – som man skal finne mye av videre utover på skiva – kommer snikende inn. I det Gilmour slår an første gitartone hører du umiddelbart hvem du har med å gjøre, og mannen fortsetter komposisjonen med flotte følsomme gitarer. Dette er musikk til å drømme seg bort i.

Tittelkuttet som følger er mer uptempo, og dette er ei fenomenal låt som utvilsomt er platas spor med det største kommersielle potensialet. Hammond-orgelet setter sitt preg, mens David igjen legger glimrende gitarsoloer. Teksten er, som på mesteparten av skiva, skrevet av fru Gilmour, Polly Samson, som i hovedsak har tekstsatt gitaristens musikk siden «The Division Bell». Produksjonen er, i likhet med på «On An Island», gjort i fellesskap med Roxy Music-gitarist Phil Manzanera.

«Faces Of Stone» åpner med en pianointro, før den akustiske gitaren kommer inn og får deg til å tenke i retning av John Lennons «Working Class Hero». Det hele er uansett mer nede enn nevnte Lennon-låt, og igjen krydrer Gilmour med utrolig fine gitartoner. «Rattle That Lock» er da også ei plate for de som setter pris på britens gitarer, og soloarbeidet i «Faces Of Stone» er ypperlig.

David spiller også en god del piano, og den neddempa pianobaserte «A Boat Lies Waiting» byr også på glimrende vokalharmonier fra David Crosby og Graham Nash, i en fin melodi. «Dancing Right In Front Of Me» tilfører også litt jazza piano, og jazzelementet strekkes enda lengre i «The Girl In The Yellow Dress», der hele låta har et jazza preg. Dette er annerledes, og spennende fra Gilmour.

«Rattle That Lock» består av mye rolig musikk, og «In Any Tongue» har heller ikke et høyt tempo selv om den er relativt rytmedrevet der Andy Newmark legger trommene. Igjen er gitarsoloen en ren nytelse, og dette låter erketypisk Gilmour. Instrumentalen «Beauty» er også herlig i all sin gilmourske fortreffelighet, og blir med det et høydepunkt på plata.

«Today» er uptempo, og bassist Guy Pratt – som har stått ved Gilmours side siden 1987 – tilfører, sammen med trommis Steve DiStanislao, et herlig groove. Bassen alene gjør mye av låta her – på samme måte som Pratt tilfører mye til tittelsporet – men selvfølgelig er det også gitarer å nyte.

Med den avsluttende instrumentalen «And Then…» er man litt tilbake der det begynte, med svevende gitartoner, og godt melodisk arbeid fra Gilmour. Dermed er David i mål, og til tross for litt ujevnhet på låtfronten er det er utvilsomt mye fin musikk på «Rattle That Rock», selv om plata nok ikke helt matcher «On An Island».

Går du for deluxe-versjonen av skiva får du med poster, postkort, plekter, John Miltons «Paradise Lost» – som har inspirert platas tittelspor – og DVD eller Blu-ray. Den visuelle disken byr først på fire låvejammer fra 2007, der Gilmours nå avdøde Pink Floyd-kollega Richard Wright setter sitt tydelige preg med orgelet i «Barn Jam 1». Som vi har sett tidligere byr disse jammene på god musikk, og det er også tilfellet med opptakene vi får denne gangen.

Videoene til «Rattle That Lock» og «The Girl In The Yellow Dress» blir presentert gjennom bakgrunnen for låten, fortalt av David og Polly, og intervjuer med animatørene som står bak det visuelle. Videre er det et intervju med ekteparet foran et publikum, og en dokumentar om innspillinga av albumet. Videomaterialet gjør det absolutt verdt å investere i deluxe-utgava, og disken byr også på albumet i 5.1-miks, og fire remikser .

Jan Dahle

Mengder med nydelige gitarer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..